tisdag 10 november 2009

Vaniljbullar och mandelbullar - enkelt att variera


Min svägerska gör fantastisk vaniljbullar. Jag gjorde dem med mandelfyllning och de blev också väldigt goda.


Carinas vaniljbullar ca 30 st

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
2 tsk malen kardemumma (mortla gärna hel kardemumma)
1 krm salt
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning
1 1/2 dl socker
1/2 dl vaniljsocker (gärna hemgjort eller vaniljsocker med äkta vanilj)
200 g smör

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Smält smör och häll i mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Häll i socker, kardemumma och salt. Blanda i nästan allt vetemjöl och knåda till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop fyllningen. Dela degen i 2 bitar, kavla ut och bred på fyllningen. Rulla ihop och dela i ca 15 bitar per rulle. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda 10-12 minuter.


Karolines mandelbullar

Ersätt fyllningen med
1/2 dl strösocker
150 g smör
100 g mandelmassa

Rör socker och smör vitt och pösigt. Riv mandelmassan och rör ner i smöret.


1 kommentar: