Min svägerska gör fantastisk vaniljbullar. Jag gjorde dem med mandelfyllning och de blev också väldigt goda.
Carinas vaniljbullar ca 30 st
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
2 tsk malen kardemumma (mortla gärna hel kardemumma)
1 krm salt
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
1 1/2 dl socker
1/2 dl vaniljsocker (gärna hemgjort eller vaniljsocker med äkta vanilj)
200 g smör
Pensling
1 ägg
Pärlsocker
Smält smör och häll i mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Häll i socker, kardemumma och salt. Blanda i nästan allt vetemjöl och knåda till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop fyllningen. Dela degen i 2 bitar, kavla ut och bred på fyllningen. Rulla ihop och dela i ca 15 bitar per rulle. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda 10-12 minuter.
Karolines mandelbullar
Ersätt fyllningen med
1/2 dl strösocker
150 g smör
100 g mandelmassa
Rör socker och smör vitt och pösigt. Riv mandelmassan och rör ner i smöret.
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
2 tsk malen kardemumma (mortla gärna hel kardemumma)
1 krm salt
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
1 1/2 dl socker
1/2 dl vaniljsocker (gärna hemgjort eller vaniljsocker med äkta vanilj)
200 g smör
Pensling
1 ägg
Pärlsocker
Smält smör och häll i mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Häll i socker, kardemumma och salt. Blanda i nästan allt vetemjöl och knåda till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop fyllningen. Dela degen i 2 bitar, kavla ut och bred på fyllningen. Rulla ihop och dela i ca 15 bitar per rulle. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda 10-12 minuter.
Karolines mandelbullar
Ersätt fyllningen med
1/2 dl strösocker
150 g smör
100 g mandelmassa
Rör socker och smör vitt och pösigt. Riv mandelmassan och rör ner i smöret.
Mmmm, vilka fina bullar. Dom ser riktigt goda ut!
SvaraRadera