tisdag 17 november 2009

Pavlova med lemon curd


Krispig och segmjuk marängbotten med lemon curd, grädde och amerikanska blåbär.

Pavlova 4 portioner

2 dl äggvita
4.5 dl socker
2 msk maizena
2 tsk bakpulver
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk vaniljsocker

Fyllning och dekoration:

lemon curd

3 dl vispad grädde

frukt och bär efter tycke och smak

Maräng: Sätt ugnen på 135 grader. Se till att äggvitan är rumstempererad och absolut ren från gula. Vispa den till hårt skum genom att tillsätta sockret lite i taget. Använd elvisp och vispa 15-20 minuter. Vispa kraftigt och länge. Vänd mot slutet ned maizena, bakpulver och vaniljsocker (var försiktig, skada inte volymen). Blanda till sist ner vinägern.
Klicka ut marängmassan till en tallriks storlek och sätt in i ugnen. Ändra ugnsvärmen efter 30 minuter till 100 grader och baka marängen ytterligare 1.5 timme.
Skala och skiva frukterna. Vispa grädden. Lägg lemon curd, grädde och frukt på marängbottnen.

2 kommentarer:

  1. Har du provat att göra lemon posset någon gång?
    Konsistens och smak i stort sett som lemon curd men med färre ingredienser. Bara grädde socker och citron.

    SvaraRadera
  2. Nej, det har jag inte. Det får bli nästa gång. Tack för tipset!

    SvaraRadera