torsdag 8 oktober 2009

Skånsk kalops - modern svensk husmanskost


Det här är mitt bästa recept på kalops. Jag tillsätter inget mjöl för att reda grytan utan mixar lök, morötter och buljongen till en mustig sås. Passar på att fyrdubbla receptet och fryser in i portionslådor.


Skånsk kalops 4 portioner

ca 500 g benfritt nötkött av bog, högrev eller s.k. grytbitar
1 msk smör
1 morot, i stora bitar (ta gärna en extra morot)
1 gul lök, i stora bitar (ta gärna en extra lök)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
4 dl vatten
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar

Skär köttet i 2x2 cm bitar. Bryn dem i omgångar i smöret i en stekpanna och lägg sedan över dem i en stekgryta. Bryn även morot och lök och lägg dem tillsammans med kryddorna i grytan. Häll på vattnet lite i taget. Koka under lock på svag värme ca 1 timme eller tills köttet känns mört.
Ta upp kött, lagerblad och ev några morotsbitar. Mixa resten med en mixerstav eller i en matberedare och kör till en slät och fin sås. Smaka av med salt och peppar. Lägg kött, sås och morotsbitar i grytan och hetta upp.

Servera kalopsen med inlagda rödbetor och kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar