torsdag 8 oktober 2009

Ärtig linssoppa och ugnspannkaka med äpple och kanel

Jättegod linssoppa som smakar som ärtsoppa men är helt vegetarisk och snabblagad.


Ärtig linssoppa 3-4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 potatis
en klick smör
2 dl röda linser
1 liter grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
salt och peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Tärna potatisen. Fräs i smör i en kastrull. Tillsätt sköljda linser, buljong och kryddor. Koka på svag värme i 20 minuter eller tills linser och potatis är mosiga. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar.


Härlig ugnspannkaka med äpplen och kanel.


Ugnspannkaka 8-10 bitar

3 dl vetemjöl
8 dl mjölk

4 ägg

1/2 tsk salt

50 g smör


2-3 äpplen, skalade och urkärnade

2 tsk kanel
1 msk strösocker


Sätt ugnen på 225 grader. Vispa samman mjöl och mjölk till en slät smet.Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt salt. Bryn smöret i en långpanna i ugnen. Häll i smeten och lägg på rader av äppelklyftor och strö över lite socker och kanel. Grädda pannkakan mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den fått fin färg och "stannat".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar