fredag 30 oktober 2009

Sirapslimpa med filmjölk


Smält smöret och blanda med filmjölk, vackert!


Jättegoda sirapslimpor, väl värda att någon timmes arbete.

Sirapslimpa 2 st

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
1 msk salt
6 dl vetemjöl special
7-8 dl rågsikt

Smält smöret och blanda med filmjölk. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda till en elastisk deg. Jäs i en bunke under bakduk i ca 45 minuter. Baka ut degen till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk i ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda limporna i mitten av ugnen i 35-40 min. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka. Låt svalna på galler.

Kommentar:
Jag fick jäsa min deg väldigt länge, kan bero på att jag inte värmde degvätskan till 37 grader. Mina limpor fick stå lite längre i ugnen då de var något "degiga". Är du osäker på om de är färdiga kan du sätta i en köttermometer, när limporna är färdig ska innertemperaturen vara 98 grader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar