fredag 8 januari 2010

Ravioli - festlyxig i ny tappning


Tog inte med mig pastamaskinen på nyårsafton, så det var bara att kavla för hand. Det tog tid men trevligt hade vi. Se till att kavla riktigt riktigt tunt.


Mamma Kerstin hade gjort en fantastiskt god fyllning till raviolin. Klickade den på lagom stora bitar pastadeg och täckte den med en lika stor bit. Tryck ihop bitarna med en gaffel runt kanterna.


Färsk pasta går fort att koka, max 2-3 minuter i saltat vatten. Lägg upp raviolin på tallrikar och häll över lite sås, servera direkt.


Nyårets förrätt - kastanjefylld ravioli med sherrrysås samt hummerravioli med hummersås. Fantastiskt gott och annorlunda.


Pastadeg 4 pers till förrätt eller 1 pers till huvudrätt

1 ägg
100 g durum- eller vetemjöl

Mixa i matberedare, tillsätt vatten om det blir för torrt. Låt degen vila i plastpåse i kylen. Kavla i pastamaskin eller för hand, riktigt riktigt tunt. Skär degen i lagom stora bitar om du vill göra ravioli.


Hummerfyllning 4 port

1 hummer (ej klorna)
1 msk mascarpone
ev salt

Hacka hummerköttet och blanda med mascarponen. Smaka av med salt.


Hummersås 4 port

4 msk vispgrädde
4 tsk hummerfond

Koka ihop på svag värme.


Kastanjefyllning 4 port

5 rostade kastanjer
1/2 msk mascarpone
salt
svartpeppar

Kryssa kastanjerna och rosta dem i ugnen 20 min 200 grader. Låt svalna. Mal eller riv dem till ett fint mjöl. Blanda med mascarpone och smaka av med salt och peppar.


Sherrysås 4 port

4 msk grädde
4 tsk sherry (vi använde Amontillado Superior pale dry sherry)
salt
svartpeppar

Koka ihop på svag värme. Smaka av med salt och peppar.

1 kommentar:

  1. Kastanjefyllda raviolisar med sherrysås. Låter GUDOMLIGT!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera