måndag 4 januari 2010

Rotmos och fläsklägg - svensk matkultur


Ibland längtar jag riktigt efter denna urgamla klassiker. Enkelt att laga till och köttet kan förberedas dagen innan.


Rotmos 4 pers

ca 1 kg kålrötter
2 morötter
5 potatisar av mjölig sort
kokspad från fläskläggen eller grönsaksbuljong
ev salt
1/2 krm nymald vitpeppar
1 msk smör

Dela kålrötterna och skala dem med kniv eller potatisskalare. Skär dem i mindre bitar (ca 4 cm). Skala även morötterna och skär dem på samma sätt. Skala potatisen. Koka morötter och kålrötter i lättsaltat vatten. Koka dem nästan mjuka, ca 30 min. Lägg då i potatisen, delad i mindre bitar, och koka tills allt är helt mjukt.
Häll av vattnet. Mosa grönsakerna till en puré med hjälp av elvisp eller potatispress. Späd med 1-2 dl av kokspadet från fläskläggen eller grönsaksbuljongen och smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner en klick smör.


Kokt fläsklägg 4 pers


1 - 1,25 kg rimmat fläsklägg
2 - 2,5 l vatten
4 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 tsk timjan
2 gula lökar eller 1 purjolök

Koka upp vattnet i en rymlig gryta, ca 4 liter. Lägg ner läggen i kokspadet. Lägg i kryddorna och skalad klyftad lök eller purjo i bitar. Koka upp och sjud sakta under lock 75 -90 min, tills köttet kan lossas från benen.

Kommentar: Om du ska servera köttet dagen efter, låt då kokspadet svalna och lägg ner köttet. Förvara i kylskåp. Jag tar bort allt kött från läggen och skär det rent från fett. Serverar med rotmos, senap och nymalen kryddpeppar.

1 kommentar:

  1. Hej!
    God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!

    Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? ;)
    Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
    Ha det bäst!
    Kram Daniella.

    SvaraRadera