torsdag 3 september 2009

Kräftskiva med härliga tillbehör


Svenska kräftor som abslout inte var värda pengarna. Alldeles för salta och pyttesmå.


Vi åt också Kinesiska kräftor från Lobster och Kinesiska Jumbo från Pandalus. Jumbokräftorna vann priset årets bästa kräftor på vår kräftskiva. Lobsterkräftorna smakade något dyiga men annars av bra storlek.


Min man äter inte gärna kräftor, eller han äter dem om han slipper skala dem. Så varje år gör han en smörgåstårta till kräftskivan, trevligt och lite annorlunda och väldigt gott till frukost dagen efter. Han gör så här:

6 kantskurna landgångsbröd, lägg två brevid varandra och få tre lager på höjden.

Lager 1: Köpt mimosasallad

Lager 2: 1/2 burk kräftstjärtar i lake (360 g), grovt hackade
1,5 hårdkokt ägg, grovt hackade
1 dl majonnäs
1/2 dl finskuren dill

Blanda alla fyra ingredienserna och fördela på tårtan.

1 dl lättcrème fraiche
1/2 dl kesella (10%)

Blanda och bred över tårtan och alla kanter. Täck med plastfolie och låt stå kallt över natten.

Garnera med vad du tycker är gott. Vi tog hemgravad lax, kräftstjärtar, gurka och citron.


Kan det bli godare, västerbottenost och kantareller i ljuvlig harmoni.


Höstens godaste paj!

Västerbottenpaj med kantareller

Pajdeg 150 g smör 4 dl mjöl (graham, dinkel)
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt

Fyllning
1 l färska kantareller
2 gula lökar
4 ägg
1,5 dl crème fraiche eller gräddfil
1,5 dl riven västerbottenost.
1 dl hackad gräslök
peppar

Gör så här

1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.

2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.

3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut degen så att den täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i 10-15 min.

4. Bryn de delade kantarellerna och den hackade löken gyllenbrun.

5. Vispa äggen lätt, blanda ner crèmefraiche, svampen och den rivna osten samt gräslöken.

6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.

7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.

8. Låt den vila en stund före servering. Garnera ev med nyhackad gräslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar