Annorlunda plommonpaj, lite pyssel men enkel att göra. Receptet kommer från Leila Lindholms bok A piece of cake.
Så vacker och så god, jag serverade den med en klick lättvispad grädde. Gott blir det också med vaniljglass.
Plommonroyale
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1 ägg
1/2 msk vatten
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 min. Kavla ut och klä en pajform med mördeg.
Fyllning
6 mogna plommon (jag tog fler)
2 msk smör
2 tsk strösocker
2 tsk malen kanel
1 näve mandelspån
2 msk smör
2 tsk strösocker
2 tsk malen kanel
1 näve mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Dela och kärna ur plommonen. Smält smör, strösocker och kanel i en het stekpanna och stek plommonen med snittytan nedåt i ca 3 minuter. Låt svalna.
Royalesmet
3 ägg
2 dl kesella 10 %
1 dl crème fraiche
1 dl strösocker
1oo g mandelmassa, riven
Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten och fyll det ogräddade pajskalet. Fördela plommonen över pajen med snittytan uppåt och strö över mandelspån.
Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 min tills den stannat till och fått en gyllene färg.
2 dl kesella 10 %
1 dl crème fraiche
1 dl strösocker
1oo g mandelmassa, riven
Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten och fyll det ogräddade pajskalet. Fördela plommonen över pajen med snittytan uppåt och strö över mandelspån.
Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 min tills den stannat till och fått en gyllene färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar