torsdag 8 juli 2010

Moussaka - smaken av Grekland


Moussaka kanske inte är något man gör ofta men det här receptet måste provas. Inte svårt och väldigt gott.


Smaken blir fullkomligt underbar och i vår familj har vi bara ätit en enda godare Moussaka. Det var på den grekiska ön Patmos i byn Chora.

Moussaka 4 port

Köttfärssås
300 g nötfärs eller lammfärs
4 msk olivolja
1 hackad lök
3 hackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kryddpeppar
1 tsk riven muskot
2 st lagerblad
salt och peppar

Fräs lök och vitlök i olja ett par minuter. Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt övriga ingredienser och låt det hela småputtra i minst 10 minuter.

Béchamelsås
4 msk vetemjöl
4 msk smör
4 dl mjölk
150 g kefalotiri eller parmesan, riven
riven muskot
salt och peppar

Smält smöret och häll i mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt såsen koka ihop en stund under omrörning och tillsätt sedan den rivna osten. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.


Montering
5 potatisar
2 auberginer
1 halloumi, riven

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisarna och skär dem i skivor. Lägg skivorna i botten på en djup ugnsform smord med olivolja. Skär auberginen i skivor på längden och stek dem i olja tills de får lite färg. Lägg hälften av dem ovanpå potatisen. Häll över köttfärssåsen och lägg sedan på resten av auberginerna. Avsluta med béchamelsås och strö över den rivna halloumiosten. Gratinera i ugnen cirka 40 minuter.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar