söndag 30 augusti 2009

Oj så gott!


Inte så vacker men såå god. Härligt fruktig kycklinggryta med sting.


Kycklingfilégryta

1 kg kycklingfilé eller 4 st, i bitar
1 stor gul lök, finhackad
300 g färska champinjoner, klyftade
15 torkade aprikoser, strimlade
2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
1/2- 1 dl mango chutney
1 hönsbuljongtärning
1 tsk maizena + 3 tsk vatten
salt och peppar
smör och/eller olja till stekning

Bryn kycklingen och lägg över i en kastrull. Fräs löken och lägg över i kastrullen. Fräs champinjonerna, jag slår på 1/2 dl vatten och steker på hög värme, de får fin färg och suger åt sig av smakerna i stekpannan. Lägg över i kastrullen tillsammans med aprikoser, vatten, grädde, mango chutney och buljongtärning. Koka upp och låt koka 10 minuter. Blanda vatten och Maizena och rör i grytan. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera med ris och ev mer mango chutney.

fredag 28 augusti 2009

Squash från komposten


Vi odlar squash i komposten och oj vad det växer. Har så många att jag måste göra något av dem.


Gör inlagd squash med citron och ingefära. Skalar, kärnar ur och skivar frukterna.


Kokar bitarna i en ättikslag och smaksätter sedan lagen med rivet skal av citron och både färsk och malen ingefära.


Burkarna kommer att pryda hyllan i kylskåpet men också förhöja höstens grytor.


Inlagd squash

3 dl ättiksprit, 12%
4,5 dl vatten
1 1/2 kg socker

Koka ihop lagen, skumma om det behövs.

2 kg squash, skalad, urkärnad och i 1,5 cm bitar

Koka squashen i lagen 10 minuter. Ta upp med hålslev och lägg i väl rengjorda burkar.

Tillsätt till ättikslagen

3 bitar färsk ingefära (jag tog en tumstor bit och delade i tre)
1 msk malen ingefära
1 citron, skalet rivet

Koka ihop 20 minuter utan lock. Häll den varma lagen över squashen i burkarna.

Nu är det slut på veckan, dax för fredagsmys


Tar vad jag har i kylen och gör en förrätt. Har Cranks fullkornsbröd som grund, rostar det snabbt knaprigt i ugnen på 250 grader grill. Tar ut brödet och lägger i en ugnsfast form. Lägger på en skiva getost och gratinerar tillsr osten börjar smälta. Ta ut bröden och strör över pinjenötter, solrosfrön eller något annat (jag hade en fröblandning med solrosfrön, pumpafrön och svarta sesamfrön) samt en klick honung. Gratinerar tills honungen smält.


Hittade ett paket med tunnskivad fläskkotlett och funderade vad jag skulle göra med den. Det bidde en wok med teryaki. Marinerade det strimlade köttet i en Teryakimarinad och stekte det sedan gyllenbrunt.


Fräste separat wokgrönsaker och lade sedan i kokta äggnudlar och hällde i teryaki woksås. Tillsatte köttet och värmde allt. Mycket gott!

Gulyás med en doft av Ungern


Gulasch är Ungerns nationalrätt och passar utmärkt nu till hösten, en mustig och smakrik gryta.


God och vacker, vi serverar den med ris och turkisk yoghurt.


Mustig gulasch stor sats, frys in resterna

6 gula lökar
olja
1 msk chilipulver
2 l vatten
1,6 kg grytbitar av nöt
33 cl rött matlagningsvin eller rött vin
5 tärningar oxbuljong
1 1/2 King Solo vitlök eller 4-5 vitlöksklyftor
12 lagerblad
6 dl krossade tomater
6 msk tomatpuré
3 tsk socker
16 potatisar
7 paprikor i olika färger
1 tsk hel kummin
ev salt

Skala och skär löken i ringar. Fräs löken glansig i olja i en stekgryta. Strö över chilipulver. Tillsätt vatten. Skär köttet i bitar. Rör ner det, vin, buljongtärningar, Pressad vitlök, lagerblad, krossade tomater, tomatpuré och socker i grytan. Kärna ur och skär paprikan i bitar och rör ner dem i grytan. Låt soppan koka utan lock tills köttet är mört och trådigt. Minst 1 1/2 timme. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg dem i grytan och koka ytterligare ca 15 min tills den är mjuk. Smaka av med salt eller kanske mer buljong eller en skvätt vin. Smaken är som baken - delad.

Kommentar: Jag gillar mina grytor ganska tjocka, därför kokar jag dem utan lock och länge tills såsen tjocknar. Blir det sås över fryser jag in det i burkar och kokar sedan bitar av kyckling i den till snabbmiddag.





torsdag 27 augusti 2009

Dagens erbjudande


Enkelt lantbröd


Så enkelt men så gott.


Ljust bröd med smak av honung från den fantastisk kokboken Kärlek, oliver och timjan


Enkelt lantbröd 1 stort bröd

1/2 pkt färsk jäst (25 g)
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljummet vatten
3 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
1 dl vetemjöl till utbakningen

Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och klicka i honung. Slå över lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen är löst. Häll i resten av vattnet. Blanda i grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta ihop degen med en trägaffel. Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i ca 1 timme.
Arbeta in ytterligare 1-2 dl vetemjöl i den jästa degen och arbeta degen några minuter i bunken. Tippa ut den på väl mjölat bakbord. Forma degen till ett stort bröd och flytta över till en plåt. Skär några snitt i degytan med en vass kniv. Jäs brödet i 20 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda brödet ytterligare 25-35 minuter. Låt svalna på galler.

Cranks fullkornsbröd


Jag mäter upp mängden mjöl för att det ska bli exakt, har du ingen våg tar du fram litermåttet.


Lättbakat och annorlunda bröd, med mycket smak.


Ingen knådning, bara att röra ihop. Gör brödet idag!


Cranks fullkornsbröd 2 limpor


ca 2 1/4 liter grahamsmjöl
2 tsk salt
1/2 pkt färsk jäst (25 g)
1 msk råsocker (eller vilket socker du nu har hemma)
9-12 dl ljummet vatten (37 grader)

Blanda jäst och socker i en stor bunke tillsammans med 1 1/2 dl av vattnet. Låt jästlösningen stå på ett varmt ställe i ca 10 minuter tills den börjar bubbla.
Tillsätt mjöl, salt och resten av det ljumma vattnet. Blanda väl, det går bäst för hand. Dela degen i hälften och lägg den i 2 brödformar som penslats med olja.
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ formarna på ett varmt och dragfritt ställe, täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 20 minuter.
Grädda 35-40 minuter mitt i ugnen. Låt svalna något, stjälp upp och låt svalna på galler.

Kommentar: Vattenmängden beror på viket mjöl du använder. Ett stenmalet mjöl suger mer vatten. Börja med den mindre mängden vatten och häll i efter hand tills du har en lagom smetig bröd deg.

Mormors lax


Min mormor, Ingrid, från Kiruna brukade göra den här laxen. Enkelt och jättegott. Jag tar en bit lax, idag blev det en stjätbit, men det går bra med portionsbitar. Lägg laxen i lämplig ugnsfast form.

Jag saltar och pepprar laxen och tillagar den 12 minuter på 200 grader, har du mindre bitar kortar du ner tiden. Efter 12 minuter häller jag på grädde, idag blev det 2,5 dl, och strör över massor av dill. Tillaga 12 minuter till och ös gärna laxen med grädden under tiden.


Servera med kokt potatis och grönsaker.

tisdag 25 augusti 2009

Hemgjord smörgåsgurka


Vi får massor av västeråsgurkor i år på våra plantor. Skrubbar och skivar gurkorna.


Skivorna läggs i en saltlag i ett dygn.


Silar av saltlagen.


Varvar gurkskivorna med gula senapsfrön, dillkronor eller dillfrön och lagerblad. Häller på ättikslag. Gurkan får stå och vila en vecka i kylen, sedan är den redo att avnjutas. Det här är verkligen ett toppenrecept, så prova.


Smörgåsgurka

2 kg Västeråsgurka
2 dl salt
2 l vatten

Smaksättare
7 dillkronor eller 1 msk dillfrön
1 msk gula senapsfrön
5 lagerblad

Ättikslag
2 dl ättiksprit, 12%
6 dl vatten
10 dl strösocker

Skölj och borsta gurkorna väl. Skiva och lägg dem i en stor bunke. Blanda salt och vatten tills saltet läst sig. Häll saltlagen över gurkorna och låt stå kallt i 1 dygn. Häll av lagen och låt gurkorna rinna av. Varva gurkskivorna med smaksättare i burkar.

Ättikslag
Koka upp ingredienserna tills sockret löst sig. Häll den varma lagen över gurkorna, de måste vara helt täckta. Skulle lagen inte räcka är det bara att koka mer, mängden kan variera något beroende på burk. Sätt lock på burkarna och låt dem svalna, ställ dem sedan kallt. Efter en vecka är de färdiga.

fredag 21 augusti 2009

Västerbottenbröd - Ett måste till kräftskivan


Det här brödet är sååå gott, både till kräftskivan men också till soppa. Kavlar ut degen, penslar med olja och strör över riven västerbottenost och kummin.


Rullar ihop...


...och viker rullen till en knut. Penslar med olja och strör över kummin och flingsalt.


Vackert!

Västerbottenbröd 2 st

50 g jäst
5 dl vatten, ljummet
2 tsk salt
1 msk majsolja (jag tog rapsolja)
780 g vetemjöl

Fyllning
1 msk majsolja
2 tsk hel kummin
3 dl västerbottenost (jag tog mer)

Garnering
1 msk olja
1 tsk kummin
1 dl västerbottenost (jag tog mer till fyllningen och skippade ost på toppen)
2 tsk flingsalt

Fördela jästen i en bunke. Häll i det ljumma vattnet och lös jästen. Tillsätt salt, olja och allt mjöl (jag sparar 1 dl för att se att degen inte blir för fast, hade dock i allt mjöl). Arbeta samman till en lös deg. I maskin 5 min, för hand 10 min. Jäs övertäckt i 40 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar. Kavla ut till två rektanglar ca 25x40 cm. Pensla bottnarna med olja och strö över 1 tsk kummin och 1 1/2 dl ost på vardera platta.

Rulla ihop som en rulltårta, vrid ändarna åt motsatt håll och forma till en knut. Vik in ändarna under brödet. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och jäs 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bröden med olja och strö över kummin, ost och flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Ta ut och låt svalna på galler.




måndag 17 augusti 2009

Skördefest


Till förrätt mumsar vi på melon, parmaskinka och salami.


Huvudrätten var nyskördade squash, fyllda med köttfärs och halloumi. Jag delade squash på längden, skrapade ur fröna. Saltade och lät dem stå en stund. Torkade bort saltet och förbakar dem 20 min på 200 grader. Under tiden gjorde jag en tjock köttfärssås som jag kryddade med mynta. Fyller squashen med såsen och river halloumi över. Gratinera tills osten får färg. Det går bra att använda feta eller vanlig ost.

Fruktig salsa till middag

Centrera
Hackade i grova bitar, urkärnade tomater, en bit urkärnad gurka, persika, lök om man vill och bönor (jag tog stora vita bönor). Hällde på en liten skvätt olivolja och rödvinsvinäger, salt och peppar. Serverade med fläskkotletter som jag penslat med glaze.

Hemgjord vaniljkräm


Oslagbar hemgjord rårörd vaniljkräm. Räcker till många då det blir ca 1,2 liter. Sparar du den i kylen blir den väldigt lös så det är bästa att äta upp den direkt, vilket inte är några problem.


Vaniljkräm


1 vaniljstång, de urskrapade fröna
3 äggulor, gärna ekologiska
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, socker och vaniljfrön ljust och krämigt. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.


Är det inte vackert?

Blåbärspaj med syrlig citron


Rensar frysen på förra årets jätteblåbär och blandar med rivet citronskal, strösocker och maizena.


Gör en smuldeg på smör, socker, kokos, vetemjöl och havregryn.


Resultatet blir en saftig, söt och syrlig blåbärspaj med smarrigt knäckigt täcke.

Sötsyrlig blåbärspaj

200 g kallt smör
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl kokosflingor
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn

Tärna smöret i mindre bitar. Nyp ihop det med socker, kokos och vetemjöl till en smulig deg. Blanda ner havregrynen försiktigt.

Fyllning
1 liter blåbär
1 citron, rivet skal
1/2 dl socker
2 msk maizena

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda blåbär, rivet citronskal, socker och maizena i en skål. Lägg bären i en smord ugnsfast form och strö över smuldgen. Grädda gyllene i mitten av ugnen i 25 minuter. Servera med en hemgjord råkräm eller vaniljsås.

tisdag 11 augusti 2009

Hemrökt fisk


Mamma bjöd på middag. Till förrätt serverade hon en rostad baguette med tärnade hemodlade tomater i olika färger, mozzarella, basilika, salt, peppar och olja. Mycket gott!


Hon hade även köpt två rödingar som jag fick i uppdrag att röka då jag köpt en Fladen röklåda. I botten av lådan lade jag fyra dl alspån och på gallret ovanför de fina fiskarna som jag saltade ordentligt.


Röklådan värms upp av två spritbrännare och eftersom det här var premiär fick jag prova mig fram. Trodde att det skulle ryka väldigt men blev positivt överraskad när det inte rök mer än när man grillar. Fiskarna var färdiga efter 45 minuter då det gick att dra bort ryggfenan.


Resultatet blev fantastiskt! Varm nyrökt fisk med en mild angenäm rökt smak. Serverade med färskpotatis och örtsås.

Maffig macka


Mackor är lätta att ta med sig och är därför perfekta för picnic eller lunch på jobbet. Jag bakade baguetter Vetemjöl special fullkorn och fyllde dem med skivad tomat, rökt skinka, fetaost och röd basilika. Kanongott!

Lyktor i skymningen

Nattljus är en tvåårig ört som kan bli upp till en meter hög. Blommar från juni till september med gula blommor. Blommorna är stora och sitter i de övre bladvecken, de öppnar sig i skymningen eller vid mulen väderlek. De lyser verkligen upp i mörkret och jag ska plantera fler.

måndag 10 augusti 2009

Unik blåbärsodling


Har du vägarna förbi Uppgränna, åk hit! Självplock av amerikanska jätteblåbär.


Långa rader med obesprutade amerikanska blåbär.


Det är så mycket bär på varje buske, mycket lätt att plocka. Vi plockade 4,2 kg på 45 minuter.


Vackert!

Jo, nu igen!


Morgon vid Vättern, visst är det vackert! Vi är nere i Gränna på snabbvisit. Maken fick ett utflyktsinfall så vi åkte ner och stannade bara över natten.

Tänkte lista våra bästa tips om Gränna.

Bästa....
Lunchrestaurang: Räkmacka på Grännaberget
Korven: Hugos i Örserum
Fisken: Gränna rökeri i hamnen
Middagsrestaurangen: Hamnkrogen och Laxstugan i hamnen
Campingplatsen: Grännastranden
Hotell: Amalias hus i Gränna
Gårdsbutik: Rudenstams i Gisebo
Polkagrisen: Orginalet görs utan glykos, leta efter dem. Annars är alla butiker bra.
Mjukglassen: Pir Kro i hamnen
Butik: Gränna Antikt vid turistbyrån
Mjölet: Rasmus kvarn i Röttle, kan också köpas på turistbyrån
Fikat: Öbergs kafé på Visingsö
Självplock: Lillamattsas blåbärsodling i Uppgränna



söndag 9 augusti 2009

Smulig dröm


Uppfann en enkel dessert efter vår grillmiddag. Gjorde en smuldeg där jag smälte lite smör, hade i socker och mjöl till degen smulade sig. Du kan ta din favoritdeg. Gräddade på plåt 9 minuter i 200 grader. Det går fort, så kontrollera ofta.

På skålens botten lade jag färska blandade bär, blåbär, hallon, åkerbär och smultron. Ovanpå bären tärnade jag vaniljglass och avslutade sedan med de goda smulorna. Har du inte tid att göra smulor kan du krossa några goda kakor t ex vaniljdrömmar.

Grillfest


Grillad halloumi i skivor med färska hallon och Crema di Balsamico.


Färska kokta rödbetor med smulad fetaost.


Vispat smör med citronsmaksatt flingsalt.

Centrera
Grillad färsk majs i bitar och grillade revbensspjäll. De tjocka revbenen skar jag i bitar och kokade i vatten till de var möra. Marinerade dem med Kockens honungs och ingefärsmarinad. Grillade dem så de blev varma och fick grillyta.

Smöret var en riktig hit både till majsen och revbenen. En toppenmiddag helt enkelt.