Av mjölet jag köpte i Röttle, från Rasmus kvarn, bakar jag Röttlebitar. Platta, lite sega bröd, med mycket smak.
Låt svalna på galler.
Röttlebitar
Blanda
7,5 dl ljummet vatten
50 g färsk jäst
700 g stenmalet råg eller grahamsmjöl
Låt jäsa i 30 minuter
blanda i
500 g vetemjöl
2 dl sirap
3 tsk salt
Blanda degen så att den går ihop ordentligt. Platta ut degen till en platta. Låt jäsa 15 minuter.
Dela i 3 längder och platta ut degen ytterligare. Dela i önskad storlek, ca 30 bitar. Låt jäsa 30 minuter.
Grädda 7 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler.
Kommentar: Jag plattar ut degen och låter den jäsa. Sedan plattar jag ut den ytterligare och delar direkt i portionsbitar. Låter de jäsa och gräddar sedan. Provbaka ett par gånger så hittar du ditt sätt att behandla degen. Om du inte använder stenmalet mjöl kan det behövas mindre vatten, prova dig fram.
Blanda
7,5 dl ljummet vatten
50 g färsk jäst
700 g stenmalet råg eller grahamsmjöl
Låt jäsa i 30 minuter
blanda i
500 g vetemjöl
2 dl sirap
3 tsk salt
Blanda degen så att den går ihop ordentligt. Platta ut degen till en platta. Låt jäsa 15 minuter.
Dela i 3 längder och platta ut degen ytterligare. Dela i önskad storlek, ca 30 bitar. Låt jäsa 30 minuter.
Grädda 7 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler.
Kommentar: Jag plattar ut degen och låter den jäsa. Sedan plattar jag ut den ytterligare och delar direkt i portionsbitar. Låter de jäsa och gräddar sedan. Provbaka ett par gånger så hittar du ditt sätt att behandla degen. Om du inte använder stenmalet mjöl kan det behövas mindre vatten, prova dig fram.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar