söndag 9 augusti 2009

Röttlebitar


Av mjölet jag köpte i Röttle, från Rasmus kvarn, bakar jag Röttlebitar. Platta, lite sega bröd, med mycket smak.


Man plattar ut degen i flera omgångar och delar den sedan i önskad storlek.


Lägg på plåt, de kan läggas tätt då de inte jäser så mycket.


Låt svalna på galler.

Röttlebitar

Blanda
7,5 dl ljummet vatten
50 g färsk jäst
700 g stenmalet råg eller grahamsmjöl

Låt jäsa i 30 minuter

blanda i
500 g vetemjöl
2 dl sirap
3 tsk salt

Blanda degen så att den går ihop ordentligt. Platta ut degen till en platta. Låt jäsa 15 minuter.

Dela i 3 längder och platta ut degen ytterligare. Dela i önskad storlek, ca 30 bitar. Låt jäsa 30 minuter.

Grädda 7 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler.

Kommentar: Jag plattar ut degen och låter den jäsa. Sedan plattar jag ut den ytterligare och delar direkt i portionsbitar. Låter de jäsa och gräddar sedan. Provbaka ett par gånger så hittar du ditt sätt att behandla degen. Om du inte använder stenmalet mjöl kan det behövas mindre vatten, prova dig fram.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar