Ingen knådning, bara att röra ihop. Gör brödet idag!
Cranks fullkornsbröd 2 limpor
ca 2 1/4 liter grahamsmjöl
2 tsk salt
1/2 pkt färsk jäst (25 g)
1 msk råsocker (eller vilket socker du nu har hemma)
9-12 dl ljummet vatten (37 grader)
Blanda jäst och socker i en stor bunke tillsammans med 1 1/2 dl av vattnet. Låt jästlösningen stå på ett varmt ställe i ca 10 minuter tills den börjar bubbla.
Tillsätt mjöl, salt och resten av det ljumma vattnet. Blanda väl, det går bäst för hand. Dela degen i hälften och lägg den i 2 brödformar som penslats med olja.
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ formarna på ett varmt och dragfritt ställe, täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 20 minuter.
Grädda 35-40 minuter mitt i ugnen. Låt svalna något, stjälp upp och låt svalna på galler.
Kommentar: Vattenmängden beror på viket mjöl du använder. Ett stenmalet mjöl suger mer vatten. Börja med den mindre mängden vatten och häll i efter hand tills du har en lagom smetig bröd deg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar