Serverade spetten och bönorna med bulgur smaksatt med pressad citron, mynta och hackade oliver.
Lammfärsspett med vita bönor i myntapesto 4 portioner
Järpar:
600 g lammfärs
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk koriander, malen
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk salt
1 msk olja
Myntapesto:
1 kruka mynta, plockad (10 g eller ca 2 dl löst packad, skivade blad)
1 kruka bladpersilja, hackad (10 g eller 1 dl löst packad, hackade blad)
1 dl pinjenötter eller solrosfrön
1 vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad
1 citron, rivet skal, pressad saft
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 dl gröna oliver
2 burkar, à 410 g, vita bönor, sköljda
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till järparna. Trä dem på spetten. Grilla i 5-8 minuter.
Blanda alla ingredienserna, utom bönorna, till myntapeston med en stavmixer. Lägg sist i bönorna och blanda.
Servera lammfärsspetten med bönorna och gärna bulgur. Tzatziki eller ajvar relish är också gott till.
Kommentar: Vi har också testat att smaksätta färsen med ungerskt starkt paprikapulver istället för chili och ersatt spiskumminen och koriandern med oregano och timjan. Det blir också gott.
600 g lammfärs
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk koriander, malen
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk salt
1 msk olja
Myntapesto:
1 kruka mynta, plockad (10 g eller ca 2 dl löst packad, skivade blad)
1 kruka bladpersilja, hackad (10 g eller 1 dl löst packad, hackade blad)
1 dl pinjenötter eller solrosfrön
1 vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad
1 citron, rivet skal, pressad saft
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 dl gröna oliver
2 burkar, à 410 g, vita bönor, sköljda
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till järparna. Trä dem på spetten. Grilla i 5-8 minuter.
Blanda alla ingredienserna, utom bönorna, till myntapeston med en stavmixer. Lägg sist i bönorna och blanda.
Servera lammfärsspetten med bönorna och gärna bulgur. Tzatziki eller ajvar relish är också gott till.
Kommentar: Vi har också testat att smaksätta färsen med ungerskt starkt paprikapulver istället för chili och ersatt spiskumminen och koriandern med oregano och timjan. Det blir också gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar