tisdag 29 juni 2010

Aioli

Vänsterjustera
Hemgjord aioli slår det mesta och är enkel och snabb att vispa ihop. Serverar den till fisk och skaldjur men kan också förhöja smaken på grönsaker som dip.


Aioli ca 2 dl

4 vitlöksklyftor
1 krm salt
2 äggulor
2 dl neutral olja t ex majsolja
1-2 msk pressad citron
(ev 1/2 krm kajennpeppar eller några stänk tabasco)

Skala vitlöken och pressa i en skål. Rör i salt och gulor. Tillsätt oljan lite i taget under elvispning eller handvispning tills blandningen tjocknar. Smaka av med citron och ev peppar eller tabasco.


Kommentar: Jag tyckte att 4 vitlöksklyftor var lite mycket och provar nog med hälften nästa gång. För säkerhets skull så rumstempererade jag äggen innan för att såsen inte skulle skära sig. En mycket enkelt och god sås som passar till mycket.

1 kommentar:

  1. Aioli är även gudomligt gott till klyftpotatis/rotsaker. :)

    SvaraRadera