tisdag 8 juni 2010

Krossbullar med fänkål och anis


Ur den fantastiska tidningen Baka kommer detta recept på goda bullar med tugg.


Krossbullar 48 st

Dag 1
2 dl rågkross
2 dl vetekross
8 dl grovt rågmjöl
2 l vatten, kokande

Dag 2
5o g smör
5 dl mjölk
100 g jäst
1 msk salt
1 msk stött anis
1 msk stötta fänkålsfrön
3 msk råsocker
16-17 dl vetemjöl

Dag 1: Blanda ihop rågkross, vetekross och rågmjöl i en stor bunke. Koka upp vattnet och slå det över krossblandningen. Rör om, täck med plast och låt stå i 12 timmar.

Dag 2: Smält smöret, slå på mjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Slå en del av degvätskan från dag 1 över den och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av degvätskan och tillsätt salt, anis, fänkål, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa i 40 minuter. Arbeta ihop degen igen och dela den i 4 delar. Dela varje del i 12 bitar och rulla dem till runda bullar på mjölat bakbord. Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och platta till dem så att de blir cirka 1 cm tjocka. Låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Grädda krossbullarna i 10 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentar: Det är en stor sats bullar så se till att ha gott om plats och många plåtar. Degen kan verka hård och det är svårt att "lösa upp" jästen. Jag smulade ner jästen och körde helt enkelt degen från dag 1 plus övriga ingredienser tills jästen var löst. Jag använde mindre vetemjöl än vad som rekommenderas i receptet. Ta i lite åt gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar