tisdag 8 juni 2010

Majestätiska Karpathos


Karpathos ligger i den Dodekanska ö-gruppen, mellan Kreta och Rhodos. Ön är väldigt kuperad med höga berg och djupa dalar, vägarna är smala och saknar ofta vägräcken. Inget för höjdrädda med andra ord. Bil är att rekommendera då mopeder ofta tar sig ner med inte upp för de branta vägarna.


Vattnet är fantastiskt, mer klarblått vatten har jag inte sett. Bilden är från Apela vilken har blivit utsedd till Greklands vackraste strand. Vi tyckte att det var fantastiskt att snorkla här men stranden är av mindre stenar och det är svårt att gå i och ur vattnet. Dessutom blir det djupt snabbt samt att det denna dag var höga vågor. Scenerierna med de höga bergen och det vackra vattnet gör ändå stranden sevärd.


Det här är huvudstaden Pigadia där vi bodde. Längs med hamnen trängs tavernorna och det finns många butiker.


Här är utsikten från vårt hotellrum på Astron Princess, fantastiskt!

Centrera
Vi åt självklart grekisk sallad, varje dag faktiskt.


Bästa lunchen åt vi på den lilla tavernan i Agios Nikolaos, grillad svärdfisk med broccoli och tartarsås. Vägen ner var fruktansvärd men det var det värt.


Min bror beställde friterad bläckfisk, trodde han, men fick men hel färsk grillad bläckfisk. Gott? Sådär.


Bästa middagen åt vi på Sofias Place i hamnen i Pigadia. Här beställde vi in massor av smårätter som vi delade på. Favorit blev den flamberade saganakin, men vi åt också små spenatpajer, karpathiska korvar, kalamares, tzatziki, grekisk sallad, vitlöksbröd, auberginröra, vitlöksröra, krabbklor och souvlaki. Som grädden på moset får man loukomades (friterade munkar med honung och kanel) och färsk frukt till dessert. Avslutningsvis bjuds herrarna på raki och damerna på en likör. Trevlig personal och billigt, värt ett besök.

Centrera
Detta fat med olika grillade fiskar och skaldjur delade jag och min mor på en kväll. Serverades med en god citrondressing och lite sallad.


Trädgårdar intresserar mig alltid och mitt inne i Pigadia hittade jag denna lilla köksträdgård.

Centrera

Ibland är det enklaste också det vackraste. Målade gamla plåtburkar med pelargoner.


Och visst förvånas man av planteringar av pelargoner som häck.

Vi hade en fantastisk vecka på Karpathos. Det finns många olika stränder att välja på men annars lite sevärdheter. Gillar man att vandra så finns det många leder runt om på ön. För oss räckte en vecka gott och väl och vi kommer nog inte att återvända. Dock väl värt ett besök, framförallt för det häftiga landskapet, stränderna och den goda maten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar