Detta är verkligen ingen bra bild på dessa gudomligt kladdiga nötkolarutor. De gick åt som smör i solsken och jag rekommenderar dig verkligen att göra dem. De är väldigt mäktiga så receptet räcker till många. Receptet kommer från Mia Öhrn och boken Mitt eget café.
Nötkolarutor cirka 30 mindre rutor
Botten
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning
150 g (cirka 2,5 dl) hasselnötter (variera med jordnötter, pekannötter eller liknande)
2 burkar (à 395 g) kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping
200 g mörk choklad
Börja med bottnen. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Klä en ugnsform, cirka 20×30 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Botten ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Låt svalna och gnugga bort skalen.
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden, men gör gärna något roligt samtidigt, prata i telefon eller lyssna på en ljudbok, så blir det inte så trist. Skulle smeten trots allt bli lite bränd är det ingen fara. Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Akta tassarna – det är riktigt varmt! Låt svalna.
Smält chokladen till toppingen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär den i önskat antal rutor. Förvara i kylskåp.
Botten
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning
150 g (cirka 2,5 dl) hasselnötter (variera med jordnötter, pekannötter eller liknande)
2 burkar (à 395 g) kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping
200 g mörk choklad
Börja med bottnen. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Klä en ugnsform, cirka 20×30 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Botten ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Låt svalna och gnugga bort skalen.
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden, men gör gärna något roligt samtidigt, prata i telefon eller lyssna på en ljudbok, så blir det inte så trist. Skulle smeten trots allt bli lite bränd är det ingen fara. Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Akta tassarna – det är riktigt varmt! Låt svalna.
Smält chokladen till toppingen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär den i önskat antal rutor. Förvara i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar