fredag 18 juni 2010

Kex med vallmo-, sesam- och solrosfrön


Fördelen med att göra egna kex är att du själv får välja form och storlek.


Finfina kex som är enkla att göra och smakar gott.



Kex med vallmo-, sesam- och solrosfrön ca 2 plåtar

2,5 dl grovt rågmjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk bakpulver
1 msk vallmofrön
1 msk sesamfrön
2 msk solrosfrön
0,5 - 1 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna, nyp i smöret, tillsätt vattnet och knåda till en fast deg. Kavla ut tunt på mjölat bakbord och kavla slutligen med en kruskavel. Skär, sporra eller ta ut med kakmått till små kex. Grädda 5 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler.

Kommentar: Jag fick anpassa mängden vatten efter kvaliteten på mjölet, så börja med den mindre mängden vatten och öka om det behövs. Har du för lite vatten kommer degen att spricka vid utkavling. Kexen kan behöva torkas i ugnen på 100 grader ca 10-20 minuter för att bli riktigt krispiga, lite beroende på hur tunt du kavlat. Det här är en liten sats som går snabbt att baka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar