torsdag 17 juni 2010

Caesarsallad med kyckling


I år har jag för första gången provat på att odla romansallad. Satte den mellan raderna av lök tillsammans med rädisor.


Salladen trivs alldeles utmärkt och det är dags att skörda. Dagens middag blir därför Caesarsallad.


Den ljuvligt goda dressingen spelar huvudrollen och jag stekte kycklingfileér för att salladen skulle bli mer matig.


Caesarsallad 4 port

1 kruka romansallad eller annan grönsallad
brödkrutonger (hemgjorda eller köpta)
4 msk grovhackad gräslök
skivor eller grovriven parmesanost

Caesardressing
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
3 sardeller, mosade
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl neutral olja t ex majsolja

Lägg ägget i sjudande vatten och koka det i 3 minuter. Ta upp det och spola det med kallt vatten. Dela ägget och skrapa ur det ur skalet med en tesked direkt ner i en matberedare (eller använd mixer eller elvisp). Kör bara precis så länge att ägget går sönder. Häll i vinäger, sardeller, senap, salt, peppar och vitlök. Låt allt blandas en kort stund. Sätt på matberedaren igen och tillsätt oljan långsamt i en fin stråle så att dressingen tjocknar till majonnäsliknande konsistens.
Häll dressingen över den sköljda, avskakade och rivna salladen strax före serveringen. Blanda väl. Strö över brödkrutonger och gräslök. Hyvla till sist över parmesanost. Servera salladen som förrätt eller till stekt kyckling.

Kommentar: Jag tog ganska mycket sallad, kanske en kruka per portion. Serverade en stekt kycklingfilé per person. Dressingen passar även till andra sallader och utmärkt till pastasallad då den har mycket smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar