tisdag 15 juni 2010

Köttfärslimpa med sidfläsk och vitkål


Med vitkål och sidfläsk i köttfärslimpan får du mer smak, mer fiber och den blir saftig och god.


Lägg färsen i en avlång brödform och platta till.

Centrera

Jag serverar köttfärslimpan med gräddsås, potatismos och pressgurka. Det är även gott med rårörda lingon och kokt potatis. Har du ont om tid så köp färdig sås och servera lingonsylt till.



Köttfärslimpa med sidfläsk och vitkål 4 port

400 g nötfärs
1.5 dl mjölk
0.5 dl ströbröd
1 st ägg
100 g sidfläsk, fint tärnat
200 g vitkål, strimlat
2 st gula lökar, skalade och skivade
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak

Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla 10 minuter. Tillsätt ägg och färs. Stek sidfläsket i en stekpanna på hög värme tills det är knaprigt. Vänd ner kål och lök i pannan och fräs ytterligare några minuter tills kålen och löken blivit mjuka. Låt svalna något och blanda med färsen. Smaka av med salt och peppar. Lägg i avlång brödform och grädda i ugn på 150 grader ca 35 minuter.

Gräddsås

3 dl kalvfond eller -buljong
1 dl vispgrädde
0.5 msk ättiksprit, 12 %
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Strösocker
Ev maizena till redning

Koka ihop fond och grädde till såsen några minuter i en kastrull. Smaka av med ättiksprit, salt, peppar och socker. Red eventuellt med lite maizena utrört i lite vatten.

Pressgurka

1 st gurka
2 msk ättikssprit
2 msk strösocker
1 dl vatten
vitpeppar
salt
2 msk hackad persilja

Skölj och skala gurkan. Skiva den i tunna fina skivor, strö över lite salt och lägg skivorna i en djup tallrik med en annan tallrik som press. Låt stå minst 0.5 timme så drar saltet ur vätskan. Häll av gurkspadet och lägg gurkskivorna i en skål. Blanda i ättika, socker, vatten, persilja och peppar. Låt stå minst 1 timme innan den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar