tisdag 15 juni 2010

Ljust bröd med skållad råg


Goda saftiga hållbara frallor som även passar utmärkt att baka ut till korvbröd eller hamburgerbröd.


Ljust bröd med skållad råg ca 20 bröd

Skållningen
6 dl hett vatten (70-90 grader)
90 g / 1,5 dl grovt rågmjöl

Slå det heta vattnet i en bunke, tillsätt rågmjölet och rör runt med en visp till alla mjölklumpar har löst sig. Låt skållning svalna, täck med lock eller plast så inte ytan torkar. Skållningen kan förvaras i kylen i 7-10 dagar.

3 dl av rågskållningen
3 dl ljummet mjölk (hett om skållningen har förvarats i kyl)
30 g jäst
15 g /1 knapp msk salt
15 g smör
ca 600 g / 1 l vetemjöl
ev sesamfrön till topping

Blanda rågskållningen med vattnet, blandningen ska vara fingerljummen. Rör ut jästen i blandningen. Tillsätt de övriga ingredienserna. Bearbeta sedan degen med en träslev i degbunken, den kanske verkar lite klibbig men mjölet kommer att suga åt sig ytterligare lite mer vätska under jästiden. Täck bunken med en handduk och låt degen vila i 45 minuter.

Bearbeta ut luften ur den uppjästa degen med några tag med träsleven, låt jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader med en ugnspanna i botten.

Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela upp i små bitar som formas runda och läggs på plåt för jäsning. Vill du göra korvbröd gör du dem avlånga och hamburgerbröd formar du runda och plattar till. Pensla med vatten och strö över sesamfrön om du vill. Lägg en handduk över och låt jäsa 30 minuter.

Sätt in plåten i ugnen och slå 1/2 dl vatten i den heta ugnspannan så vattnet förångas. Stäng snabbt ugnsluckan och sänk till 200 grader, grädda cirka 12 minuter. Ta ut de färdiga bröden och låt dom svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar