fredag 18 juni 2010

Frukt - och nötbröd


Dag 1 förbereder du fördegen och lägger russin och aprikoser i blöt.


Dag 2 gör du degen som blir väldigt kladdig och lämpar sig bäst att klicka ut på bakplåtspapper.


Slutresulatatet blir ett tunt men maffigt och smakrikt bröd.


Mina bröd blev rätt "blöta" men smakar fantastiskt. Provar dem till dessertost och fikonmarmelad. Receptet kommer från Heléne Johanssons bok Bröd från Brunkebergs bageri.


Frukt- och nötbröd 2 runda bröd

Dag 1
300 g russin
150 g torkade aprikoser

Fördeg:Fet10 g jäst
200 g vatten
100 g grovt rågmjöl
100 g grovt grahamsmjöl

Lägg russinen och aprikoserna i blöt i en skål och ställ den i rumstemperatur över natten.

Lös upp jästen i vattnet i en bunke och blanda i mjölet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
fördegen från dag 1
200 g matyoghurt
25 g jäst
400 g vetemjöl special
75 g durumvetemjöl
75 g honung
75 g rumstempererat smör
15 g havssalt
200 g valnötter
200 g hasselnötter
1 äpple i bitar
avrunnen blötlagd frukt från dag 1

Blanda alla ingredienserna utom nötterna och frukten och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Tillsätt nötterna, äppelbitarna och den avrunna frukten. Arbeta degen i 5 minuter. Låt den vila i 30 minuter i bunken.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Degen skall vara kladdig! Dela den i två delar och lägg upp bitarna på mjölat bakplåtspapper på en plåt. Fös ihop dem till någorlunda runda bröd. Låt bröden jäsa i ca 1 timme i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in bröden i mitten av ugnen och sänk genast temperaturen till 180 grader. Öppna ugnen efter 30 minuter och släpp ut fukt. Upprepa ytterligare en gång innan brödet är färdigt.
Grädda bröden i 40-45 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
Förvara bröden i plastpåse och låt dem gärna mogna till nästa dag. De går utmärkt att frysa.

Kommentar: Degen blir väldigt lös och lättast är att klicka ut den på plåten. Jag använde två plåtar, då degen flyter ut under jäsningen. Upplevde det svårt att mäta innertemperaturen då det slutliga brödet blir ganska tunt. Mina bröd blev rätt "blöta" och nästa gång höjer jag nog temperaturen något och gräddar ett bröd i taget (har varmluftsugn som gör det möjligt att grädda fler plåtar åt gången). Annars ett väldigt gott bröd, perfekt till dessertost eller kanske som fikabröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar