torsdag 27 augusti 2009

Cranks fullkornsbröd


Jag mäter upp mängden mjöl för att det ska bli exakt, har du ingen våg tar du fram litermåttet.


Lättbakat och annorlunda bröd, med mycket smak.


Ingen knådning, bara att röra ihop. Gör brödet idag!


Cranks fullkornsbröd 2 limpor


ca 2 1/4 liter grahamsmjöl
2 tsk salt
1/2 pkt färsk jäst (25 g)
1 msk råsocker (eller vilket socker du nu har hemma)
9-12 dl ljummet vatten (37 grader)

Blanda jäst och socker i en stor bunke tillsammans med 1 1/2 dl av vattnet. Låt jästlösningen stå på ett varmt ställe i ca 10 minuter tills den börjar bubbla.
Tillsätt mjöl, salt och resten av det ljumma vattnet. Blanda väl, det går bäst för hand. Dela degen i hälften och lägg den i 2 brödformar som penslats med olja.
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ formarna på ett varmt och dragfritt ställe, täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 20 minuter.
Grädda 35-40 minuter mitt i ugnen. Låt svalna något, stjälp upp och låt svalna på galler.

Kommentar: Vattenmängden beror på viket mjöl du använder. Ett stenmalet mjöl suger mer vatten. Börja med den mindre mängden vatten och häll i efter hand tills du har en lagom smetig bröd deg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar