fredag 21 augusti 2009

Västerbottenbröd - Ett måste till kräftskivan


Det här brödet är sååå gott, både till kräftskivan men också till soppa. Kavlar ut degen, penslar med olja och strör över riven västerbottenost och kummin.


Rullar ihop...


...och viker rullen till en knut. Penslar med olja och strör över kummin och flingsalt.


Vackert!

Västerbottenbröd 2 st

50 g jäst
5 dl vatten, ljummet
2 tsk salt
1 msk majsolja (jag tog rapsolja)
780 g vetemjöl

Fyllning
1 msk majsolja
2 tsk hel kummin
3 dl västerbottenost (jag tog mer)

Garnering
1 msk olja
1 tsk kummin
1 dl västerbottenost (jag tog mer till fyllningen och skippade ost på toppen)
2 tsk flingsalt

Fördela jästen i en bunke. Häll i det ljumma vattnet och lös jästen. Tillsätt salt, olja och allt mjöl (jag sparar 1 dl för att se att degen inte blir för fast, hade dock i allt mjöl). Arbeta samman till en lös deg. I maskin 5 min, för hand 10 min. Jäs övertäckt i 40 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar. Kavla ut till två rektanglar ca 25x40 cm. Pensla bottnarna med olja och strö över 1 tsk kummin och 1 1/2 dl ost på vardera platta.

Rulla ihop som en rulltårta, vrid ändarna åt motsatt håll och forma till en knut. Vik in ändarna under brödet. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och jäs 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bröden med olja och strö över kummin, ost och flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Ta ut och låt svalna på galler.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar