torsdag 12 augusti 2010

Gelé av svarta vinbär


Drog mig länge för att göra gelé men inte var det något att oroa sig för. Doftar underbart.


Viktigt är att göra geléprovet. Häll 1 msk gelé på en assiett och ställ i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra med en sked eller fingret mitt i massan. "Spåret" ska inte rinna ihop, då är geléet färdig. Försvinner spåret, som hos mig, får man koka massan några minuter till och testa på nytt. Har geléet kokat cirka 20 minuter utan att vilja stelna kan man rädda det med pektin. Följ receptet på pektinförpackningen.


Fyll i väl rengjorda små burkar och ställ dem svalt och mörkt.


Gelé av svarta vinbär ca 1 1/2 liter gelé

2 liter orepade svarta vinbär (1 kg)
3 dl vatten
8 1/2 dl strösocker (750 g) per liter avrunnen saft
ev pektin

Skölj bären, de behöver inte repas, och låt dem rinna av. Lägg dem i en gryta med vattnet och låt dem koka upp. Låt sedan småkoka under lock cirka 10 minuter så att bären saftar sig. Häll upp bärmassan i en silställning och låt saften självrinna cirka 30 minuter. Mät upp den silade saften, koka upp den i en ren gryta och låt den småsjuda utan lock i 5 minuter. Tillsätt sockret lite i taget under omrörning. Koka upp på nytt och låt sedan småkoka utan lock 5-15 minuter eller tills geléet klarar geléprovet. Dra kastrullen åt sidan och låt geléet vila en stund. Häll upp det i väl rengjorda små burkar. Täck burkarna med lock och ställ dem svalt och mörkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar