onsdag 25 augusti 2010

Svartvinbärskaka

Hade lite svarta vinbär kvar från förra året och bestämde mig för att baka denna vinbärskaka. Vackert lila och med frisk smak av svarta vinbär. Receptet är hämtat från Allt om mat.


Svartvinbärskaka 10-12 bitar

Botten:
2 1/2 dl vetemjöl (150 g)
2 msk strösocker
125 g smör, kylskåpskallt

Fyllning:
2 dl svarta vinbär (125 g)
3 ägg
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och socker och tillsätt det kalla smöret i bitar. Nyp ihop med fingertopparna till en deg, eller blanda snabbt ihop i matberedare. Klä en ugnssäker form, ca 21 x 21 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten av formen. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter, tills degen börjar få lite färg.
Mixa vinbären fint med mixerstav eller i matberedare. Rör ihop ägg och socker. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och de mixade vinbären. Häll fyllningen i formen och grädda ytterligare ca 15 minuter, tills kakan har stannat. Låt svalna och lyft försiktigt upp kakan ur formen. Skär i rutor. Förvara svalt fram till serveringen.

Kommentar: Jag bakade kakan i en avlång brödform och skar avlånga bitar. Fick ut 10 bitar. Kakan är mäktig och små bitar är att föredra. Hade kakan inne 20 minuter för att få fyllningen att stanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar