Jättegoda luftiga och saftiga frallor. Jag gör dem stora så receptet ger 16 st.
Saftiga frallor 16 st
3 dl mjölk
3 dl vatten
1 dl mörk sirap
2 dl grovt rågmjöl
3 dl havregryn
50 g jäst
100 g rumsvarmt smör
5 dl rågsikt
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl eller vetemjöl special + lite till utbakning
Ställ fram alla ingredienser i god tid så att de är rumstempererade. Blanda mjölk, vatten, sirap, grovt rågmjöl och havregryn och låt svälla i 15 minuter. Smula ner jästen och tillsätt smör, rågsikt och vetemjöl. Bearbeta degen ordentligt och låt den jäsa under duk i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen och knåda ev. in lite mer vetemjöl. Dela den i två halvor och varje halva i åtta delar som formas till frallor. Lägg dem på plåt, täck med duk och låt dem jäsa i 30 minuter. Grädda dem i 200 grader varm ugn, mitten av ugnen, i 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar