tisdag 28 september 2010

Bondbröd i korg

Stor maffig deg som jag jäser i en stor jäskorg. Korgen är bra att använda för lite lösare degar som annars lätt flyter ut om de jäser på plåt.

Gräddade brödet på en baksten gjord av ugnsfast tegel, även kallat schamottsten. Stenen är inköpt hos Saltå Kvarn i Järna.

Ett stort vackert bröd som är gott som frukostbröd eller till soppa.


Bondbröd i korg 1 stort bröd

50 g jäst
2 1/2 tsk salt
2 msk mörk sirap
1/2 dl olja
2 1/2 dl vatten
5 dl mjölk
3 dl grahamsmjöl
ca 20 dl vetemjöl eller vetemjöl special

Häll kallt vatten i degbunken. Smula ner jästen, rör om och tillsätt salt, sirap och olja.Ljumma mjölken (ej över 37 grader). Tillsätt den, grahamsmjölet och ca 15 dl av vetemjölet. Arbeta eventuellt in lite mer vetemjöl så att du får en spänstig deg. Låt jäsa 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och forma den till en slät bulle. Lägg den i en mjölad korg och låt jäsa 45 minuter till. Vänd upp och ner på korgen så att degen försiktigt hamnar på den bakplåtsklädda plåten. Grädda i 250 grader i 20 minuter. Låt brödet stå i eftervärmen i ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader.

Om du använder baksten så skall den ställas in i kall ugn på galler som placeras i den nedre delen av ugnen. Värm ugnen på högsta värmen i minst 45 minuter. Jag gräddade enligt receptet ovan och mitt bröd hade då innertemperatur 98 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar