Klassisk fiskgryta som uppskattas av de flesta. Vill du lyxa till den lite, lägg då gärna skaldjur på toppen.
Fiskgryta med curry och saffran 4 port
400 g lax
500 g räkor med skal, skalade
2 stora potatisar
1 gul lök
1 fänkål
1 röd paprika
2 tomater
1 msk smör
1 tsk curry
1/2 pkt saffran
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
salt
kajennpeppar
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
Skala potatisen. Skär den i sockerbitsstora tärningar. Skala och hacka köken grovt. Ansa fänkålen. Dela och kärna ur paprikan. Skålla och skala tomaterna. Tärna fänkålen, paprikan och tomaterna. Hetta upp smöret i en gryta. Fräs potatis, lök och fänkål mjuka utan att de tar färg, 3-5 minuter. Tillsätt paprika, tomater, curry och saffran och fräs under omrörning 3-5 minuter. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Koka upp under omrörning och sjud 2-3 min. Tillsätt crème fraiche och rör om så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken skuren i ca 3 cm stora kuber. Koka upp och sjud ca 5 min. Tillsätt räkorna och garnera med de hackade örterna. Servera gärna med nybakat bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar