onsdag 15 september 2010

Hemlagad ärtsoppa

Visst tar det lite tid att blötlägga och koka ärtorna men vilken smak det blir. Servera med smörgås och god senap. Passa på att koka en stor sats och frys in för framtida snabba middagar.


Ärtsoppa ca 6 potioner

500 g gula torkade ärtor
vatten till blötläggning
1 3/4 liter vatten till soppan
ev 250 g magert rimmat fläskkött t ex bog
2 tärningar kött- eller grönsaksbuljong
1 gul lök,tärnad
2 tsk timjan eller mejram
1 lagerblad
ev 1 tsk salt

Skölj ärtorna och lägg dem i en bunke. Slå över vatten så att det täcker precis. Ställ svalt över natten. Häll sedan upp ärtorna i durkslag och skölj dem med kallt vatten. Lägg de avrunna ärterna i en gryta och slå på 1 3/4 liter vatten. Lägg ev. i en bita magert rimmat fläskkött. Lägg också i buljongtärningar, tärnad gul lök och timjan eller mejram samt lagerblad. Koka under lock i 1 - 1 1/2 timme eller tills ärtorna är mjuka. Ta upp fläsket, skär det i små kuber och lägg tillbaka dessa i grytan. Smaka av soppan med mer timjan eller mejram och kanske lite salt. Om soppan blir för tjock späder man den med vatten eller buljong.

Kommentar: Jag kokar ofta min ärtsoppa i mer än 2 timmar för att ärtorna ska mosa sig ordentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar