måndag 20 september 2010

Laxpudding

Laxpudding är en paradrätt i den svenska husmanskosten och varför inte inleda veckan med denna rätt.


Laxpudding 4 port

200 g rimmad eller gravad lax, tunt skivad
1 gul lök
2 msk smör
10 kokta potatisar
1 dl hackad dill
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
smält smör och citronklyftor till servering

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva löken tunt och fräs den i hälften av smöret på svag värme i 2 min. Lägg upp den på ett fat för att svalna. Smörj en ugnssäker form med resten av smöret. Skär potatisen i skivor. Täck formens botten med ett lager potatis, lägg sedan på löken och strö över hälften av dillen. Fördela laxskivorna över potatis och lök och täck med ett lager potatis. Vispa ägg och mjölk till en jämn äggstanning. Krydda med salt och peppar. Slå stanningen över lax och potatis och sätt in formen mitt i ugnen cirka 45 min. Laxpuddingen ska ha stannat i mitten och fått en gyllenbrun färg. Strö över resten av dillen och servera med citron och smält smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar