tisdag 14 september 2010

Passerat äppelmos

Nu är det äpplets tid. Fick själv en dålig skörd men svärfar hade desto fler. Idag blev det passerat äppelmos. Det bästa med det är att jag slipper skala och kärna ur äpplena. Snabbt, enkelt och gott.

Gjorde en gigantisk sats och hade dessutom ingen passervagga utan använde ett durkslag. Det gjorde att det tog väldigt lång tid men oj så gott det blev. Lättsockrade med bara 1 dl socker per liter mos, det är ju ändå äppelsmaken man vill åt.

Jag fryser in moset i lagom stora plastpåsar, lätt att tina i kylen och det går snabbt åt. Innehåller inget konserveringsmedel så moset klarar inte så många dagar i tinat tillstånd.


Passerat äppelmos ca 1 kg

1 kg äpplen
1/2 dl vatten
1-2 dl socker per liter passerat mos
1 1/2 krm askorbinsyra per liter passerat mos

Tvätta äpplena och dela dem i fyra delar och ta bort skaft och blomfnas. Lägg äpplena i en gryta och slå på vatten. Koka upp långsamt och koka under lock tills äpplena mosar sig. Rör lite då och då med en träsked, äpplen bränner lätt vid. Koktiden kan vara mellan 5 och 15 minuter beroende på äppelsort och hårdhet. Passera frukten med hjälp av en passervagga ställd ovanför en bunke. Mät det passerade äppelmoset i litermått och tillsätt socker efter smak, 1-2 dl per liter  mos. Rör ut askorbinsyran i lite av moset och blanda ner i den större mängden. Askorbinsyran gör att den vackra färgen behålls. Låt äppelmoset kallna, lägg det i frysförpackningar och frys in.

1 kommentar:

  1. Tack för receptet! Så bra skrivet och lätt att göra fastän jag gjort mos för första gången så vart det "proffsigt"😀 vänliga hälsningar Lena Lidberg

    SvaraRadera