torsdag 14 april 2011

Bräserad fänkål med citron och timjan

 
 Den här rätten gör du när det är bra pris på fänkål. Det mesta av den färska fänkål som säljs i butikerna är importerad från andra delar av Europa, men under ett par månader i slutet av sommaren går det att hitta skandinaviskt odlad fänkål.
 Bräserad i fiskbuljong och smaksatt med vitlök, citron och lagerblad blir den här rätten perfekt till fisk. Jag serverade rätten till ugnsstekt lax och aioli.


Bräserad fänkål med citron och timjan 2 port


2 fänkålsstånd, klyftade
4 vitlöksklyftor, skalade
1/2 citron, rivet skal
1 liten purjolök, i bitar
2,5 dl vatten
1/2-1 tärning fiskbuljong
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
ev. persilja, hackad
olivolja
salt och svartpeppar

Fräs fänkål, vitlöksklyftor och purjolök i olivolja utan att det tar färg. Häll på vatten och lägg i fiskbuljong, timjan och lagerblad. Låt puttra ca 20 minuter tills fänkålen är genomkokt. Smaka av med citronskal- och saft, salt, svartpeppar och avsluta med persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar