måndag 11 april 2011

Kaffe - kaffeskola med Zoégas




Den prisbelönta baristan Ola Persson lärde mig allt om hela bönor
och visade praktiska tips för en fantastisk kaffeupplevelse. Bilden är lånad, med tillstånd, av Zoégas.

 Latte art är ett sätt att imponera på sina gäster och dessa nedan är inte speciellt svåra efter lite övning. Ola bryggde en espresso i en pappmugg och vek kanten till en pip. Hällde kaffet i mitten i en kopp med skummad mjölk. När kaffet började droppa ur koppen ritade han med pipen.

 Bilden började med en prick i mitten med en ring runt. Med en pinne gjordes sedan mönstret till en blomma.

 En ren som började med två streck och med små grenar. Imponerande!

Efter genomgång av kaffebönans väg till oss konsumenter fick vi prova olika bryggningsmetoder. Det mest överraskande, godaste och snyggaste bryggningssättet var en porslinsfilterhållare över en karaff. Värm bara vatten och häll över kaffet i filtret. Ola visade också upp sin tatuering, koffeinets kemiska struktur.


Tips till riktigt gott kaffe:

Oavsett vilken bryggmetod du använder är det viktigt att vattnet har rätt temperatur, 92-96 grader, då det möter det malda kaffet.

Förhöj kaffeupplevelsen med hela bönor som du färskmaler i kvarn. Bäst i test är Wilfa CGR-1 kaffekvarn med äkta malverk.

Det är bryggmetoden som avgör vilken malningsgrad som passar bäst. Ju kortare tid vattnet är i kontakt med kaffet desto mer finmalet ska kaffet vara. 

Finmalet:
Espressomaskin och Mockabryggare

Mellanmalet:
Kaffebryggare

Grovmalet:
Presskanna och Perkolator

Våga vidga dina vyer, prova något nytt! 
Här bjuder jag min man Martin på Zoégas Sidamo Ethiopia, hela bönor som jag grovmalt och bryggt i presskanna, och det var den godaste koppen kaffe han druckit. Hittills, får jag väl tillägga, för nu står kaffekvarnen framme och vi färskmaler kaffe till varje kopp vi dricker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar