onsdag 20 april 2011

Hamburgerbröd

Godare hamburgerbröd än dessa går inte att få, slår alla köpta med hästlängder och är riktigt snygga dessutom. Går utmärkt att frysa in.



Hamburgerbröd 8 st

240 g (2 dl 2 msk) vatten
50 g (3 msk) mjölk
10 g jäst
35 g (2 1/2 msk) strösocker
1 ägg
38 g (2 1/2 msk) rumstempererat smör
525g vetemjöl special
7,5 g (1 tsk) salt

Sesamfrön

Värm vatten och mjölk tills det är fingervarmt. Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
Blanda mjöl, salt och socker. Tillsätt smöret och pressa mellan fingrarna till en smulig deg. Tillsätt vätskan och ett uppvispat ägg till mjölblandningen och blanda tills det blir degigt. Knåda alt. kör i assistent i ca 8–10 minuter. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 – 2 timmar. Stjälp upp degen och dela den i 8 lika stora delar. Forma varje del till en boll som du lägger på en plåt med bakplåtspapper och plattar till. Det gör ingenting om bröden ser ”fula” ut i det här läget – nästa gång de jäser blir de fina!
Låt jäsa till dubbel storlek igen ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla eller stänk bröden med vatten och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar