torsdag 21 april 2011

Påsk - godisägg av mandelmassa

Jag smaksatte mandelmassan med pistageessens och citonolja och doppade dem sedan i mörk choklad. Pynta gärna med strössel, hackade nötter eller kokos.


Godisägg av mandelmassa

Mandelmassa av god kvalitet
Mörk choklad
Pistageessens, citronolja eller annan smaksättning
Hushållsfärg
Strössel, hackade nötter eller kokos

Smaksätt mandelmassan efter smak och färga den med valfri färg. Rulla till kulor och forma till ägg, stora eller små. Smält choklad över vattenbad och doppa nedre halvan av äggen i chokladen. Strö genast på ev. strössel och ställ på bakplåtspapper. Är chokladen inte tempererad måste äggen ställas kallt för att chokladen ska stelna.

Temperering av choklad:
Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48 – 50°C för mörk choklad, 45°C för mjölkchoklad och 45°C för vit choklad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 – 28°C för mörk choklad, 25 – 27°C för mjölkchoklad och 25 – 29°C för vit choklad. Värm därefter upp den till 31 – 32°C för mörk choklad, 30°C för mjölkchoklad och 29°C för vit choklad.
Valrhona choklad ska smältas till lite högre temperatur än andra märken för att säkra att allt kakaosmör har smält. För mörk choklad 55 – 58°C, för mjölkchoklad och vit choklad 48 – 50°C. Mjölk innehåller kasein, ett ostframkallande ämne som förstör chokladen om temperaturen överstiger 54°C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar