onsdag 27 april 2011

Falsk lasagne - vinnarreceptet i Toppitstävlingen

 Som ni ser har jag använt olika sorters pasta och det beror på att jag slänger in pastarester i frysen och tar fram när det finns tillräckligt mycket. Det här tipsar också receptets skapare om, Mayvor från Kalix.

Den falska lasagnen, som Mayvors barn kallar den, är riktig snabbmat om man har färdigkokt pasta och köttfärssås från frysen. Kul variation på vanlig pasta med köttfärssås och kan varieras i oändlighet med olika kryddor och ostar.



Falsk lasagne 4 port

300-400 g torr pasta

Koka pastan om du inte har rester i kyl eller frys.

Köttfärssås:
400 g nötfärs eller annan färs
2 gula lökar, hackade
ev. 1-2 vitlöksklyftor
1 msk smör eller olja
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
1-2 msk tomatpuré
1 tärning köttbuljong
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk örtkryddor t ex timjan, oregano, rosmarin

Fräs lök och vitlök mjuka i smör eller olja i en stor stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, smulad buljongtärning, salt, peppar och örtkryddor. Späd med lite vatten om såsen är för tjock. Låt såsen koka minst 10 minuter.

Ostsås:
6 dl kall mjölk
3 msk vetemjöl
4 krm salt
1 krm vitpeppar
ca 2 dl riven ost

Vispa ihop 1 dl av mjölken med 3 msk vetemjöl i en kastrull. Vispa sedan i 5 dl mjölk och låt allt koka upp under fortsatt vispning i ca 5 min. Smaksätt med salt och peppar. Rör ner den rivna osten.

Montering:
Sätt ugnen på 225 grader. Fördela köttfärssåsen i botten på en ugnsfast form. Lägg på den kokta pastan och häll över ostsåsen. Gratinera 20-25 min eller tills gratängen fått färg.

Kommentar: Gör dubbel sats av köttfärssåsen och den kokta pastan och frys in hälften. När du nästa gång ska göra gratängen sätter du såsen och pastan i kylen på morgonen och kokar ostsåsen när du kommer hem. Lägg sedan ihop den falska lasagnen och gratinera. Middag på 30 minuter. 
Tänk på att riva ner ostkanter och spara i frysen istället för att slänga den i soporna. Samla också ihop olika slattar av torr pasta. Hos oss blir det alltid ett nystan tagliatelle kvar, lite farfalle och fusilli. Lägg ihop i en påse, krossa tagliatellen och spara tills det räcker till en gratäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar