tisdag 26 april 2011

Gryta med lammfärs, linser och vin

Gnistrande svarta linser som inte kokar sönder och inte behöver blötläggas. Gott i sallad eller till kött och fisk. Skölj linserna i kallt vatten och koka dem utan lock på låg värme i ca 20 min eller till de är mjuka.

En smakrik och mättande gryta som med fördel serveras med fetaost. Gott till är färskt bröd, bulgur eller pasta och en sallad förstås.


Gryta med lammfärs, linser och vin 4 port

400 g lammfärs
2 gula lökar, finhackad
2 morötter, fintärnade
2 palsternackor, fintärnade
2 stjälkar selleri, tärnad
2 msk olja
1/2 msk anis
2 lagerblad
2+1 klyftor vitlök
1 1/2 dl fruktigt rött vin
500 g krossade tomater
1 tärning köttbuljong
3 dl kokta små linser av Puy-typ (t ex Belugalinser)
1/2-1 tsk oregano
salt
svartpeppar

Till servering:
Smulad feta
Bulgur, bröd eller pasta

Om du inte hunnit koka linser sätter du igång dem först av allt och tillsätter dem när de är mjuka. Ta fram lammfärsen så att den är rumstempererad. Fräs sakta lök, rotsaker och selleri tillsammans med anis i olja i botten på en tjockbottnad kastrull. Låt det ta tid, rotsakerna ska bli helt mjuka och löken skifta vackert i gyllenbrunt. Lägg ner lagerbladet och pressa ner två vitlöksklyftor. Fräs ytterligare i någon minut. Slå på vinet. Tillsätt tomaterna och buljongtärningen och låt puttra i 5 minuter. Om lammfärsen är sådär mald i strängar: pressa ihop den hårt med händerna. Tillsätt långsamt lammfärsen i små kluttar och rör om mellan. Låt puttra sakta utan lock 20-30 minuter. Tillsätt linserna efter halva tiden. Pressa i lite mer vitlök om det behövs. Späd ev med vin, vatten eller buljong om grytan är för tjock. Smaka av med salt, peppar och oregano. Låt puttra ytterligare 5 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar