lördag 2 april 2011

Persiska auberginerulader

 Jag steker de tunna skivorna aubergine mjuka i en grillpanna.

 Fyller dem med köttfärsfyllning och lägger dem trångt i en ugnsfast form.

Gratinerade med tomatsås och serverade med bröd och hummus.



Persiska auberginerulader 4 port

2-3 auberginer
olja

1 sats persisk köttfärssås

Persisk tomatsås:
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyftor, finhackad
1 msk olja
3 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
2-3 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk salt
1 krm av vardera svartpeppar, ingefära, kummin, kardemumma, gurkmeja och koriander
1/2 lime, pressad juice

Skala ev. auberginerna och skär dem på längden i drygt 1/2 cm tjocka skivor. Stek dem i olja (behövs ej i grillpanna) på bägge sidor i stekpanna eller ugn. Gör köttfärssåsen. Tomatsåsen: Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatpurén efter några minuter och låt den fräsa med. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, salt och kryddor. Pressa limefrukten över och låt såsen koka ca 15 min under lock.
Montering: Ta fram en stor ugnssäker form. Fyll de stekta auberginerna med 1-2 msk köttfärssås på ena sidan och rulla ihop. Lägg ruladerna tätt i formen och häll över tomatsåsen. Gratinera i 200 grader ca 15 minuter. Servera med bröd, pasta eller ris.

1 kommentar: