torsdag 3 mars 2011

Köttfärspaj med persisk köttfärssås

Saftig och god paj med en smakrik persisk köttfärsås som fyllning. Receptet på köttfärssåsen kommer från boken Marias persiska bufféer.


Köttfärspaj med persisk köttfärssås 4-6 port

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
1 form, 24 cm i diameter

Persisk köttfärssås:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 msk smör eller olja
300 g köttfärs
3 msk tomatpuré
1-2 dl krossade tomater
1/2 tsk salt
1 krm av vardera svartpeppar, ingefära, kummin, kardemumma, gurkmeja, koriander

Fyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
ev. 1 dl riven lagrad ost

Pajdeg: Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i formen. Låt vila i kylskåp 15-30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Köttfärssås: Bryn lök och vitlök i smör eller olja. Blanda ner köttfärsen och låt den bryna med. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, salt och kryddor och låt det hela puttra till tjock konsistens. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk och ev. salt och peppar. Lägg köttfärssåsen i pajskalet och häll över äggsmeten. Strö ev. över osten. Grädda pajen i mitten av ugnen 30-40 minuter. Servera med sallad.

3 kommentarer:

  1. Älskar köttfärspaj så denna måste testas.
    Trevlig blogg du har.

    SvaraRadera
  2. Så gott det låter med en persiskinspirerad köttfärspaj!! Alla de där kryddorna doftar ju så himla gott också!!:)

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att du gillar bloggen Jimmie! Det är en härligt doftande köttfärssås som ändrar smakkaraktär ju längre den får puttra. Det blir en tjock sås som kan spädas med vatten om man vill. Lycka till!

    SvaraRadera