lördag 5 mars 2011

Blåbärskompott med vaniljyoghurt och havresmul

Med en god sylt eller en hemmagjord kompott, lite yoghurt och knapriga havresmulor blir det en smarrig dessert. Jag sötade tjock naturell yoghurt med florsocker och smaksatte med vaniljpulver vilket blir väldigt gott men finns det färdig vaniljyoghurt hemma så ta den.


Blåbärskompott med vaniljyoghurt och havresmul 4 port

Smulor:
25 g smör
3 msk socker
2 dl havregryn
1 tsk stött kardemumma

Yoghurt:
2 dl tjock naturell yoghurt
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
florsocker efter smak

Kompott:
250 g blåbär
3/4 dl socker
saft av 1/2 citron
1 tsk potatismjöl

Kompott: Koka upp blåbären med socker och citronsaft. Koka ca 1 minut. Rör ut potatismjölet med lite av saften som blir när man värmer blåbären. Se till så att saften inte är för varm. Häll i redningen i den kokande kompotten och rör om. Kompotten ska ha simmig konsistens. Smaka ev. av med mer citron eller socker. Smulor: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt socker, havregryn och kardemumma. Låt allt bli rostat, rör om då och då så att det inte bränns. Lägg på plåt eller fat för att svalna.

Montering: Varva havresmul, yoghurt och blåbärskompott i 4 glas eller skålar. Servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar