Inte en soppa och inte en gryta utan fantastiskt goda saffranssmakande grönsaker med krispiga sockerärtor. Serverade med en ugnsstekt lax och aioli blir det en riktig festmåltid.
4 bitar laxfilé (ca 500 g)
1 gul lök, klyftad
8-10 små potatisar, i halvor
2 msk olivolja
3 morötter, i tunna stavar
1 fänkålsstånd, skivad
1 paprika, strimlad
1/2 kuvert saffran (1/4 g)
1 fiskbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin
1-2 dl vatten
200g sockerärtor
salt
vitpeppar
ev. färsk timjan eller oregano
citronklyftor
Aioli
Gör aiolin. Börja sedan med att skära alla grönsakerna, det kan göras i god tid. Fräs sedan först lök och potatis ett par minuter i olja i wok eller traktörpanna. Blanda i morot, fänkål och paprika. Sänk värmen. Strö över saffran och smula i buljongtärningen. Salta varsamt och peppra. Häll på vin och vatten och koka under lock i ca 10 min eller tills potatisen är mjuk. Lägg i sockerärtorna. Stek eller grilla laxen medan grönsakerna småkokar. Räkna med 3-4 minuter per sida. Salta och peppra mot slutet. Fördela de goda grönsakerna med sitt spad i rymliga djupa tallrikar. Lägg på de varma laxbitarna och kanske några små kvistar späd timjan eller oregano. Servera direkt med rejäla citronklyftor, aioli och ev. bröd.
Fantastiskt gott! /Fredrik
SvaraRaderaHar du testat att laga det? Tack för fin kommentar.
SvaraRaderaVälkommen till nya bloggen på nordefors.com
SvaraRadera