lördag 5 mars 2011

Lax med saffransgrönsaker och aioli

Inte en soppa och inte en gryta utan fantastiskt goda saffranssmakande grönsaker med krispiga sockerärtor. Serverade med en ugnsstekt lax och aioli blir det en riktig festmåltid.


Lax med saffransgrönsaker och aioli 4 port

4 bitar laxfilé (ca 500 g)
1 gul lök, klyftad
8-10 små potatisar, i halvor
2 msk olivolja
3 morötter, i tunna stavar
1 fänkålsstånd, skivad
1 paprika, strimlad
1/2 kuvert saffran (1/4 g)
1 fiskbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin
1-2 dl vatten
200g sockerärtor
salt
vitpeppar
ev. färsk timjan eller oregano
citronklyftor

Aioli

Gör aiolin. Börja sedan med att skära alla grönsakerna, det kan göras i god tid. Fräs sedan först lök och potatis ett par minuter i olja i wok eller traktörpanna. Blanda i morot, fänkål och paprika. Sänk värmen. Strö över saffran och smula i buljongtärningen. Salta varsamt och peppra. Häll på vin och vatten och koka under lock i ca 10 min eller tills potatisen är mjuk. Lägg i sockerärtorna. Stek eller grilla laxen medan grönsakerna småkokar. Räkna med 3-4 minuter per sida. Salta och peppra mot slutet. Fördela de goda grönsakerna med sitt spad i rymliga djupa tallrikar. Lägg på de varma laxbitarna och kanske några små kvistar späd timjan eller oregano. Servera direkt med rejäla citronklyftor, aioli och ev. bröd.

3 kommentarer: