tisdag 29 mars 2011

Äkta hummus

På de årliga grekiska knytisfesten hade min bror och hans tjej gjort en alldeles underbar hummus. Med blötlagda, hemkokade kikärtor och mixad silkeslen blev det en favorit. De hade inget exakt recept men här bjuder jag på äkta hummus som är underbart god. Receptet kommer från taffel.se


Äkta hummus 10-12 port
Tid: Blötläggning 1 dygn + tillagning drygt 2 timmar

500 g kikärter
1 msk salt, till kokningen
200 g osaltad tahini (t ex Kung Markattas ekologiska)
3 klyftor vitlök
2 citroner, juicen
2 1/2 dl kallt vatten
fin olivolja

Till servering:
Strimlad bladpersilja, sesamfrö eller granatäppelkärnor

Blötlägg kikärterna i kallt vatten i ett dygn. Byt vatten med några timmars mellanrum. Hetta upp nytt vatten och 1 msk salt i en stor kastrull och sjud kikärterna tills de är helt mjuka, ca 2 timmar. Mixa samman kikärter, tahini, vitlök, pressad citron och vatten tills blandningen är helt slät. Låt svalna helt innan servering. Bred ut hummusen på en tallrik med en spatel. Forma ett spiralmönster med spateln och ringla olivolja i skåran. Strö över lite strimlad bladpersilja, sesamfrön eller kanske lite granatäppelkärnor om det ska vara extra festligt.

2 kommentarer:

  1. Detta recept från taffel.se är mycket bra, men det är viktgit att komma ihåg att citronsaften lätt tar över smaken, så smaka efter, ofta räcker det med juice från 1/2 till 1 citron för 500 gram kikärtor. Man kan också använda inlagda kikärtor, då använda lite av laget de ligger i istället för vatten. Gjorde hummusen igår och den blev super!

    SvaraRadera
  2. Som det står i receptet, så kommer det från Taffel. Tack för tips på hur man kan variera hummusen

    SvaraRadera