Vad gör du om du får pasta över? Kastar du den direkt, eller får den stå kvar i kylen ett tag? I rätt förpackning kan pastaresterna bli bra mat på bordet istället för onödigt avfall i soporna. Många av oss känner nog obehag över att kasta mat. Visste du att det sägs att så mycket som 25 % av all mat som säljs går direkt i soptunnan. Det tänkte jag att vi skulle ändra på!
Skicka mig ditt bästa recept på överblivna pastarester!
Ett användbart produkt-kit från Toppits står på spel samt att vinnaren få sitt recept publicerat på bloggen.
Du kan lämna receptet här i kommentarsfältet, eller maila mig på vardagmednordefors@gmail.com
märk då mailet ”Ta hand om maten”
Sista tävlingsdag för att lämna ditt receptbidrag är
Tävlingen är avslutad!
Produkt-kitet innehåller:
2 rullar extra starkt aluminiumfolie
2 rullar självhäftande plastfolie
2 stekpåsar
Jag brukar steka pastan med lite grönsaker som finns hemma, tex grönsaker som ligger i frysen eller lite tomater. Ta lite grädde efter smak och krydda lite, och du har en god middag. Funkar bra att äta varmt som kallt, perfekt till picknicken.
SvaraRaderaamanda.b90@hotmail.com
Hej.
SvaraRaderajag brukar göra en pastagrätäng. Om jag har spagetthi över klipper jag ner den i mindre bitar. Annan pasta används som den är. Bryn lök, qournbitar och röd paprika tills mjuka. Under tiden blanda ihop ägg, tomatpure och matgrädde och kryddor. Lägg pastan och övriga varor i en ugnsfastform. Häll över äggblandningen. På toppen är det gott med riven smakrik ost. Grädda i ugn tills äggen "satt sig".
Vegetariskt och mycket gott.
elisabethsdotter(at)hotmail.com
Det här är så enkelt så jag vet inte om jag vågar kalla det för ett recept :)
SvaraRaderaKokt pasta
Skuren skinka
Kokt broccoli
Smaksatt creme fraiche utspädd med lite mjölk
Blanda ihop i en gratängform och gratineras i ugnen i 225 grader tills det har fått färg.
På 5 minuter har du lyxat till resterna och det känns som du får en gratäng gjord med omtanke.
Det bästa är att det går att byta ut de flesta av ingredíenserna mot andra rester, men det känns inte som någon restmiddag
Enkelt gott och barnvänligt
SvaraRaderaAnvänd överblivna makaroner eller penne
Klipp bacon i mindre bitar och fräs så att fettet rinner bort men låt det ej bli knaprigt
Riv den överblivna ostbiten (gärna med lite smak)
Blanda allt i en gratängform och krydda med svartpeppar
Grädda i ugn, 15 min, 200 grader
Servera med en god sallad
Hej
SvaraRaderaJag gör ngt som många som aldrig smakat rynkar på näsan åt, men MUMS säger de när de fått smaka:)
Överbliven valfri pasta. Fryst spenat som jag värmer upp med lite smör,salt,peppar,vitlök.
Precis i slutet så häller jag i vispgrädde så att spenaten blir ganska ljus och detta används som pastasås el blandar det med den uppvärmda pastan....riktigt gott och görs här hemma ofta:)
flogarden-@hotmail.com
Mvh Lotta
Bra intitiv det här!
SvaraRaderaStudentens tips: Släng ihop en ost och pasta-soppa på din pasta rester. Riv en mild ost (så har du större frihet att styra smaken med kryddor, testa vitpeppar, mejram och oregano)i kastrullen och koka med mjölk, vatten och kalvbuljong, fräs grönsaker, skinka och blanda i, och pastan är åter redo att åtnjutas!
Värm pastan i micron, samtidigt som du blandar ihop en påse hollandaisesås och öppnar en burk med musslor.
SvaraRaderaBlanda i musslorna i såsen och häll över pastan.
Klart att servera.
Billig snabbmat!
care69(at)live.se
En pastasallad är aldrig fel, smakar bara godare om pastan är riktigt kall.
SvaraRaderaBlanda den överblivna pastan med tärnad gurka, tomat, ruccola, fetaost, vanlig ost, paprika och kyckling. Blanda ihop en vitlökssås (turkisk yoghurt, vitlök, salt, peppar)
Mums nu när det börjar gå mot sommar!!
jessica_hellstrom@hotmail.com
Oftast gör jag den här gratängen medvetet att jag kokar mer pasta än vad vi behöver dagen innan för jag tycker det är perfekt om man slipper stå onödigt länge vid spisen varje dag och då är det mycket bättre om man planerar in dagen innan så spar man tid oxå!Oftast gör jag gratäng när jag har någon ostskalk över så river jag den och får användning för den med!.
SvaraRaderaKokt pasta till 4 personer,lägg i en smord rymlig gratängform.Stek 2 baconpkt, låt rinna av på hushållspapper, klipp därefter i bitar när det svalnat.
Skiva ca 200 gr färska champinjoner(går bra med burk oxå men smakar bäst med färska),skala och hacka en stor lök,hacka ner en stor grön paprika med. Stek i baconfettet med en extra klick smör.Riv en stor vitlöksklyfta över grönsakerna.Bryn tills saften torkat in från svampen och det blivit gyllenbrunt och löken mjuknat.Häll alla ingredienser över pastan.
Blanda en burk kr tomater med 3 dl valfri grädde, 2 msk chilisås, krydda med svartpeppar och oregano och lite salt.Rör om och häll över.Ta den rivna osten(gärna fr någon ostskalk), grädda i mitten i ugn på 225 gr ca 30-40 min, tills den fått fin färg.
Smaklig spis!
poccahontas_69@hotmail.com
Hej Karro!
SvaraRaderaDet blir sällan pasta över här hemma, och om det blir över så blir det bara lite "kastrullskrap" och det brukar hunden få.
Men sist kokade jag lite extra mycket och la pastan i en enkel vinägrett till dagen efter, så får det lite mer smak. Kryddade till vinägretten med (förutom salt och peppar) med koriander, chilipeppar, några droppar citronsaft, och en nypa strösocker.
Sedan blev det tillsammans med kycklingbitar, sallad, avokado, majs, tomat, gurka, ananas och silverlök en riktigt fräsch och god middag, som vi serverade med nybakat bröd och ost. Gillar när man alla smaklökarna får bli kittlade.
anna.le.karlsson@telia.com
Jag har inget eget tips, så jag samlar på mig av era. Tack tack och lycka till!
SvaraRaderaJag kokar alltid lite extra så vi har till pastasallad dagen efter..i alla fall på den varma årstiden då vi vill ha snabb och god picnic mat
SvaraRaderapastasallad, soppa eller gratäng om jag gör nåt extra, annars slår jag över kokande vatten och låter den ligga i en liten stund, mkt godare att värma så än i micro. och eftersom jag inte är ngn receptmänniska utan mer lagar på känn kan jag tyvärr inte ge recept :)
SvaraRaderaJAg gör en kikärtsröra först och blandar ner pastan när den är klar.
SvaraRaderastek upp
1 röd lök
vitlök
1 burk kikärtor
Häll därefter i pastan samt 1 burk Creme Bonjour chili/basilika o gör det varmt
Krydda med :
salt
peppar
gurkmeja
chilipulver
och lägg till sist i:
babyspenat
babytomater
ärtskidor.
Jättegott och bra budgetmat!
victoriabang83@hotmail.com
Pastasallad!
SvaraRaderaBlanda överblivna mackisar med soltorkade tomater, kyckling, pesto och små mozzarellakulor samt lite fräsch blandad sallad
Maria
kkmman@hotmail.com