tisdag 22 mars 2011

Vitt bröd i långpanna

Ibland är det smidigt att bara trycka ut degen i en långpanna och grädda. Det blir många fina rutor som passar bra att frysa in.


Vitt bröd i långpanna

75 g jäst
75 g smör
7 1/2 dl mjölk
1 msk strösocker
1 1/2 tsk salt
18-20 dl (1080-1170 g) vetemjöl eller vetemjöl special


Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk, socker och salt. Låt blandningen bli 37 grader (fingervarm) och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Strö över mjöl. Jäs under duk cirka 40 minuter. Ta upp degen på ett bakplåtspapper och lägg över den i en långpanna. Tryck ut degen jämnt och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min. Låt brödet svalna på galler och skär det sedan i önskad storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar