Med en smakrik lammfärsröra som grund blir den här gratängen en återkommande favorit hemma hos oss.
Skiva zucchinin tunt på längden och använd dem som lasagneplattor i gratängen.
Det blir en stor sats som räcker till två formar. Servera med färska grönsaker och bröd.
3 zucchini, i 1/2 cm tjocka skivor på längden
1 msk salt
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
500 g lamm- eller nötfärs
1 msk olja
1 liten burk majs
1 paprika, tärnad
1 dl kalamataoliver, skivade
1 dl stark ajvar relish
1 burk krossade tomater
2 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
3 ägg
salt
svartpeppar
2-3 dl riven lagrad ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skär zucchinin på längden i 1/2 cm tjocka skivor. Salta på skivorna och låt dem ligga i ett durkslag ca 30 min. Spola av skivorna med kallt vatten. Lägg dem i en form och koka dem i mikron, 3 minuter på full effekt eller ångkoka dem i durkslaget över kokande vatten i en gryta. Låt dem rinna av i durkslaget. Fräs hackad lök, hackad vitlök och färs i en stor stekpanna med olja, tills färsen smular sig och får lite färg. Tillsätt majskorn, tärnad paprika, oliver, ajvar relish och krossade tomater. Varva zucchiniskivor och färsröra i en stor eller två mindre ugnsfasta formar. Avsluta med zucchiniskivor. Vispa samman crème fraiche, matlagningsgrädde och ägg i en bunke. Salta och peppra. Häll äggblandningen över squashen. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 min. Strö över osten och grädda ytterligare, ca 10 min tills osten fått fin färg. Servera med sallad och bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar