torsdag 17 mars 2011

Zucchinigratäng med köttfärsröra

Med en smakrik lammfärsröra som grund blir den här gratängen en återkommande favorit hemma hos oss.

Skiva zucchinin tunt på längden och använd dem som lasagneplattor i gratängen.

Det blir en stor sats som räcker till två formar. Servera med färska grönsaker och bröd.


Zucchinigratäng med köttfärsröra 6 port

3 zucchini, i 1/2 cm tjocka skivor på längden
1 msk salt
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
500 g lamm- eller nötfärs
1 msk olja
1 liten burk majs
1 paprika, tärnad
1 dl kalamataoliver, skivade
1 dl stark ajvar relish
1 burk krossade tomater
2 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
3 ägg
salt
svartpeppar
2-3 dl riven lagrad ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skär zucchinin på längden i 1/2 cm tjocka skivor. Salta på skivorna och låt dem ligga i ett durkslag ca 30 min. Spola av skivorna med kallt vatten. Lägg dem i en form och koka dem i mikron, 3 minuter på full effekt eller ångkoka dem i durkslaget över kokande vatten i en gryta. Låt dem rinna av i durkslaget. Fräs hackad lök, hackad vitlök och färs i en stor stekpanna med olja, tills färsen smular sig och får lite färg. Tillsätt majskorn, tärnad paprika, oliver, ajvar relish och krossade tomater. Varva zucchiniskivor och färsröra i en stor eller två mindre ugnsfasta formar. Avsluta med zucchiniskivor. Vispa samman crème fraiche, matlagningsgrädde och ägg i en bunke. Salta och peppra. Häll äggblandningen över squashen. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 min. Strö över osten och grädda ytterligare, ca 10 min tills osten fått fin färg. Servera med sallad och bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar