Till min mans födelsedag gjorde jag två långpannor med köttfärspaj. God krispig botten med en härlig fyllning med köttfärssås, fetaost, oliver, körsbärstomater, riven ost och oregano.
Köttfärspaj i långpanna 10-12 port
6 dl vetemjöl (300 g)
2 dl grahamsmjöl
250 g smör
3 msk vatten
Fyllning:
3 gula lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackad
2 msk olja
800 g lamm- eller nötfärs
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 kg krossade tomater (2 större förpackningar)
1/2 dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 msk torkad oregano
200 g fetaost, i kuber
1 burk kalamataoliver utan kärnor (290 g)
250 g körsbärstomater, halverade
4 dl riven ost
Hacka samman de båda mjölsorterna och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt pannan stå i kylskåpet ca 30 min. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan ca 5 min. Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig och fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatkross och puré och smula i buljongtärningarna. Låt puttra utan lock ca 15 min. Krydda med oregano. Skär fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av. Sätt ugnen på 225°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Häll färsröran i pajskalet och stick i fetaost, oliver och halverade tomater. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills pajen fått fin färg. Servera med en stor skål sallad och gärna en klick vitlökskryddad yoghurt.
Kommentar: En riktigt god paj som jag själv fyllde med persisk köttfärssås (gjorde 3 satser) i den ena och receptet ovan i den andra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar