måndag 27 juni 2011

Delikatesser från regionen Parma i Italien

 Jag fick under en förmiddag lära mig allt om delikatesser från Parma i norra Italien. Jag tänkte nu föra vidare mina kunskaper till dig. Tradition och kvalitet är två viktiga faktorer för framgång och det finns det gott om i Parma. Från detta lilla område exporterar man eftertraktade och utsökta produkter över hela världen. Idag är Parma känt som Italiens Food Valley med Prosciuttto di Parma, Parmigiano-Reggiano, Coppa di Parma och Salame Felino. De är även kända för sin pasta, mjölkprodukter, karljohanssvamp och viner.

 
 Parmigiano-Reggiano DOP är en produkt från ett specifikt område i norra Italien. Den hantverksmässiga framställningen är detsamma sedan urminnes tider. Man använder enbart mjölk från kor från trakten, utan tillsatser. Mjölken är obehandlad och får ej värmas. Den lagras i minst 12 månader och osten kontrolleras dagligen. Resultatet är en ren naturprodukt, lika unik som sitt ursprungsområde. Så när du nästa gång ska välja en parmesanost, tänk på arbetet som ligger bakom. Det är värt några extra kronor.

Denna gudagåva är drivor av Prosciutto di Parma DOP. En klassisk köttprodukt från gris som enbart produceras i området kring Parma. Enbart fyra ingredienser behövs: baklåret från grisar som är födda och uppfödda i Italien, havssalt, luft och tid. Skinkan lagras minst 12 månader och ända upp till 30 månader eller mer. Den innehåller vare sig tillsatser eller kemiska konserveringsmedel. För en enkel buffé, servera parmesanost i bitar tillsammans med balsamvinäger, ett gott bröd, skivor av salami, goda oliver och förstås Prosciutto.

 Coppa di Parma IGP är en charkuteriprodukt som produceras inom Parmaprovinsen. Den har en delikat doft och en mild, söt smak. Man använder i huvudsak delar från grisens nackmuskelatur som sedan torrsaltas. Den lagras för att utveckla doft, smak och arom. Ett riktigt läckert alternativ till kallskuret.
Felino är en liten by vid foten av Apenninerna i provincen Parma, känd för sitt medeltida slott och för sin enasående salami. Den består av rent griskött, inkråmet är till 75 % magert fläskkött och resterande 25 % fast grisfett. Salame Felino IGP har en grov struktur och är smaksatt med salt och peppar. En mild och väldigt god salami att bjuda på i sommar.

Märkningen DOP och IGP är en italiensk kvalitetsbeteckning för produkter från en viss region.

Mellan den 27 juni och den 10 juli kommer dessa ovanstående produkter att stå i centrum när tio utvalda köksmästare i Stockholm presenterar specialkomponerade maträtter utifrån dessa italienska delikatesser. Besök gärna någon av dessa restauranger och be om att få provsmaka köksmästarnas rätter.

Di Nova
Per Lei
Café Milano
Capri Due
Trattoria Romana
La Famiglia
Da Luigi
Serwito
Nostrano (endast v. 28-29)
Il Tempo (endast v. 26)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar