torsdag 16 juni 2011

Brödsallad med bakade bönor och tomater

Detta är en helt fantastisk sallad. Den tar lång tid att göra och kräver en del ingredienser men den passar som ensamrätt eller som tillbehör till kött, kyckling eller fisk.

De vita små bönorna ska blötläggas över natten och sedan bakas i ugnen tillsammans med citronskal, timjan, lagerblad och vitlök. Doften är ljuvlig och smaken fantastisk.

Jag serverad salladen till en grillad biff utan andra tillbehör och faten skrapas rena. Variera med ingredienser efter säsong. Receptet kommer från Saltå Kvarn.


Brödsallad med bakade bönor och tomater 4-6 port

Bönor:
200 g Saltå Kvarn vita små torkade bönor
blötläggningsvatten

6 vitlöksklyftor, skalade och lätt krossade
1/2 kruka färsk timjan
3 lagerblad
1 citron, skalet
10 hela svartpepparkorn
1/2 dl Saltå Kvarn Olivolja Classico
4 dl vatten

Tomater:
2 fp cocktailtomater (500 g)
olivolja
salt
svartpeppar
socker

Bröd:
400 g dagsgammalt vitt surdegsbröd
Saltå Kvarn Olivolja Classico

Övriga ingredienser:
1 bunt färsk bladpersilja, hackad
1 tsk Saltå Kvarn Vit balsamvinäger
1 dl Saltå Kvarn pumpakärnor (ca 75 g)
150 g färsk spenat
150 g oliver av god kvalitet
100 g parmesan, flagad
1 st rödlök, i tunna ringar


Blötlägg bönorna i kallt vatten över natten eller ca 12 timmar. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla över olivolja, salt, peppar och lite socker. Sätt in i ugnen i ca 2 timmar. Sila av vattnet från bönorna och lägg i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal (skala med potatisskalare), svartpeppar och olivolja. Slå över vatten. Lägg på folie som lock och baka i ugnen tills bönorna är klara ca 1 1/2-2 h. Rör om då och då, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Ta ut tomaterna och bönorna när dom är klara. Låt svalna något och sila sedan av skyn från bönorna. Plocka bort timjan, citronskal och pepparkorn men behåll vitlöken. Mosa sönder den i bönorna och rör om. Skiva brödet och stek i olivolja. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Skär rödlöken i ringar, hacka persiljan och hyvla osten. Blanda spenat, bönor, tomater, pumpakärnor, bröd, persilja, rödlök, parmesan och oliver. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.


Kommentar: Jag gör krutonger i ugnen istället för att steka brödet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar